Τιμή – ρεκόρ για τον σκελετό δεινοσαύρου

Τιμή – ρεκόρ για τον σκελετό δεινοσαύρου

Ο Δεινόνυχος ο Αντίρροπος, που ονομάστηκε «Εκτορας», πωλήθηκε σε άγνωστο αγοραστή έναντι του ποσού των 12,4 εκατ. δολαρίων.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιαίτερη δημοπρασία έλαβε χώρα από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Πέμπτης. Αυτή τη φορά, δεν δημοπρατήθηκαν έργα μεγάλων ζωγράφων ή πανάκριβα κοσμήματα, αλλά ο πλήρης σκελετός ενός Δεινόνυχου του Αντίρροπου, όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο είδος δεινοσαύρου. Το είδος αυτό απέκτησε παγκόσμια φήμη χάρη στην ταινία «Jurassic Park». Ο σκελετός του δεινοσαύρου, που ονομάστηκε «Εκτορας», πωλήθηκε σε άγνωστο αγοραστή έναντι του ποσού των 12,4 εκατ. δολαρίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοπρατούνται τέτοια απολιθώματα σε εξαιρετικά υψηλές τιμές. Η πρακτική, μάλιστα, εξοργίζει τους παλαιοντολόγους, καθώς φοβούνται ότι αν τα δείγματα καταλήξουν σε χέρια ιδιωτών θα χαθούν διά παντός από την επιστημονική έρευνα. Ο οίκος Christie’s σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η προχθεσινή ήταν η πρώτη δημοπρασία Δεινόνυχου, ενός ζώου που περπατούσε στα δυο του πόδια και είχε φονικά νύχια. Η τιμή που συγκέντρωσε, μάλιστα, ήταν περίπου διπλάσια από την αρχική εκτίμηση.

Το δείγμα που πωλήθηκε περιελάμβανε 126 πραγματικά οστά, ενώ τα υπόλοιπα, και κυρίως το κρανίο, είναι προπλάσματα, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Ο Δεινόνυχος ο Αντίρροπος έζησε πριν από 110 εκατομμύρια χρόνια, στην πρώιμη κρητιδική περίοδο, ενώ τα οστά του «Εκτορα» βρέθηκαν σε ιδιωτική έκταση στη Μοντάνα, πριν από μια δεκαετία, από τους ερασιτέχνες παλαιοντολόγους.

Το 1997 ο Ρεξ

Ο «Εκτορας», ωστόσο, δεν είναι ο πρώτος δεινόσαυρος που δημοπρατείται. Το 1997 ο σκελετός ενός Τυραννόσαυρου Ρεξ, που ονομάστηκε «Σου», αγοράστηκε σε δημοπρασία από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Φιλντ του Σικάγου. Το 2020 ο οίκος Christie’s δημοπράτησε, επίσης, τον σκελετό ενός άλλου Τυραννόσαυρου, που είχε λάβει το όνομα «Σταν», έναντι 31,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Με αφορμή τη δημοπρασία του «Σταν», η Αμερικανική Εταιρεία Παλαιοντολογίας είχε ζητήσει να αποκλειστούν από αυτές τις δημοπρασίες ιδιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή