Ο κορωνοϊός «χαμηλώνει» τα σύνορα στην κορεατική χερσόνησο

Ο κορωνοϊός «χαμηλώνει» τα σύνορα στην κορεατική χερσόνησο

Σχέδιο υποστήριξης προς τον Βορρά ετοιμάζει η Σεούλ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άλλοι οκτώ θάνατοι από κορωνοϊό καταγράφηκαν στη Βόρεια Κορέα εν μέσω σοβαρής έλλειψης φαρμάκων στην απομονωμένη χώρα, όπου η πανδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή στον στρατό της χώρας να σταθεροποιήσει τη διανομή των φαρμάκων για την COVID-19 στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, στη μάχη ενάντια στο πρώτο επιβεβαιωμένο ξέσπασμα της νόσου στη χώρα, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η περασμένη εβδομάδα έφερε την πρώτη αναγνώριση στον Βορρά για ένα «εκρηκτικό» ξέσπασμα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή σε μια χώρα με περιορισμένα ιατρικά εφόδια και χωρίς πρόγραμμα εμβολίων.

Τα φάρμακα που προμηθευόταν το κράτος δεν έφταναν στους ανθρώπους έγκαιρα και με ακρίβεια, είπε ο Κιμ σε έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου την Κυριακή, προτού επισκεφθεί τα φαρμακεία κοντά στον ποταμό Ταεντόνγκ της πρωτεύουσας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Κιμ διέταξε την άμεση ανάπτυξη των «ισχυρών δυνάμεων» του ιατρικού σώματος του στρατού για «σταθεροποίηση της προμήθειας φαρμάκων στην πόλη της Πιονγκγιάνγκ», πρόσθεσε.

Αν και οι αρχές είχαν διατάξει τη διανομή των εθνικών αποθεμάτων φαρμάκου, τα φαρμακεία δεν ήταν καλά εξοπλισμένα για να εκτελούν ομαλά τις λειτουργίες τους, πρόσθεσε ο Κιμ, όπως ανέφερε το πρακτορείο της χώρας.

Μεταξύ των ελλείψεων τους ήταν η έλλειψη επαρκούς αποθήκευσης φαρμάκων εκτός από βιτρίνες, ενώ οι πωλητές δεν ήταν εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα ρούχα υγιεινής και η υγιεινή στο περιβάλλον τους δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα, είπε ο ηγέτης.

Επέκρινε την «ανεύθυνη» εργασιακή στάση, οργάνωση και εκτέλεση από το υπουργικό συμβούλιο και τον τομέα της δημόσιας υγείας, πρόσθεσε.

Η γειτονική Νότια Κορέα δεν θα φεισθεί προσπαθειών για να βοηθήσει τον Βορρά να καταπολεμήσει το ξέσπασμά της, είπε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γιόλ στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να παράσχει εμβόλια για την COVID-19 και άλλη ιατρική υποστήριξη εάν συμφωνήσει η Πιονγκγιάνγκ.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ, που είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις μεταξύ των γειτόνων, δήλωσε ότι θα προτείνει σύντομα ένα σχέδιο υποστήριξης προς τον Βορρά.

Ο απολογισμός των «πυρετοπαθών»  στη Βόρεια Κορέα ανήλθε σε 1.213.550, με 50 θανάτους μέχρι την Κυριακή, αφού το KCNA ανέφερε 392.920 περισσότερα κρούσματα πυρετού και οκτώ ακόμη θανάτους. Δεν ανέφερε πόσες ύποπτες λοιμώξεις είχαν βγει θετικές στην COVID-19.

Ο Βορράς έχει κατηγορήσει για μεγάλο αριθμό θανάτων ανθρώπους που ήταν «απρόσεκτοι στη λήψη φαρμάκων» λόγω έλλειψης γνώσης σχετικά με την παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron και τη σωστή αντιμετώπισή της.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT