Λίβανος – εκλογές: Μεγάλες απώλειες για την Χεζμπολάχ

Λίβανος – εκλογές: Μεγάλες απώλειες για την Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της μετρούν απώλειες, ενώ αντιθέτως το συνδεόμενο με τη Σαουδική Αραβία κόμμα Λιβανικές Δυνάμεις (LF) παρουσιάζεται ενισχυμένο.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ υπέστη σοβαρό πλήγμα στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τα οποία παρουσιάζουν, στον αντίποδα, το συνδεόμενο με τη Σαουδική Αραβία κόμμα Λιβανικές Δυνάμεις (LF) να εξασφαλίζει σημαντικά κέρδη.

Η σιιτική μουσουλμανική οργάνωση Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, και οι σύμμαχοί της είχαν εξασφαλίσει 71 από τις 128 κοινοβουλευτικές έδρες στις τελευταίες εκλογές του 2018.

Τώρα ωστόσο, το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει – επικαλούμενο πηγές – πως η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της δεν πρόκειται να λάβουν πάνω από 64 έδρες σε σύνολο 128.

Τα αποτελέσματα δείχνουν προς την κατεύθυνση ενός πιο κατακερματισμένου κοινοβουλίου, που έχει πολωθεί ανάμεσα σε συμμάχους και αντιπάλους της Χεζμπολάχ.

Ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών του 2018 είχαν φέρει τον Λίβανο πιο κοντά στην τροχιά του σιιτικού Ιράν, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί τώρα να ανοίξουν την πόρτα για την άσκηση μεγαλύτερης επιρροής από την πλευρά της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, σημειώνει ο Μοχάναντ Χέιτζ Άλι του Carnegie Middle East Center.

Τα κέρδη που φέρεται να καταγράφουν οι Λιβανικές Δυνάμεις (LF), που αντιτίθενται σφόδρα στη Χεζμπολάχ, σημαίνουν πως το κόμμα αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (FPM), που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ως το μεγαλύτερο χριστιανικό κόμμα στο Κοινοβούλιο.

Οι LF παρουσιάζονται να εξασφαλίζουν τουλάχιστον 20 έδρες από 15 το 2018, ανέφερε η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του κόμματος Αντουανέτ Ζάζα.

Το FPM παρουσιάζεται να εξασφαλίζει μέχρι και 16 έδρες, από 18 το 2018, δήλωσε στο Reuters ο Σάγεντ Γιούνες, επικεφαλής του εκλογικού του μηχανισμού.

Το FPM είναι το μεγαλύτερο χριστιανικό κόμμα στο Κοινοβούλιο αφότου ο ιδρυτής του, ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, επέστρεψε από την εξορία στη Γαλλία το 2005.

Οι LF έχουν καλέσει επανειλημμένα τη Χεζμπολάχ να εγκαταλείψει το οπλοστάσιό της.

«Οι χριστιανοί σύμμαχοι της Χεζμπολάχ έχουν χάσει το δικαίωμα να εκπροσωπούν την πλειονότητα των χριστιανών», δήλωσε ο Χέιτζ Άλι, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό “μεγάλο πλήγμα” στον ισχυρισμό της οργάνωσης ότι διαθέτει διαθρησκευτική υποστήριξη για το ισχυρό οπλοστάσιό της.

Η Χεζμπολάχ και ο σύμμαχός της, το Κίνημα Αμάλ του προέδρου του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, διατηρούν την κυριαρχία τους στην εκπροσώπηση των σιιτιών κερδίζοντας όλες τις έδρες που αντιστοιχούν στη θρησκευτική κοινότητά τους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από τα δύο κόμματα.

Μένει να φανεί αν οι σύμμαχοι της Χεζμπολάχ θα πάρουν τις έδρες που έμειναν κενές μετά την αποχώρηση του σημαντικού σουνίτη πολιτικού Σάαντ αλ-Χαρίρι, ιδιαίτερα στη Βηρυτό και στον νότιο Λίβανο.

Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο προτού ορίσει έναν πρωθυπουργό για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αργότερα φέτος, οι βουλευτές αναμένεται να εκλέξουν έναν πρόεδρο που θα διαδεχθεί τον Μισέλ Αούν, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες – θα μπορούσε να σημάνει περαιτέρω καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και να ξεκλειδώσει η υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δωρητριών χωρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή