Γερμανία: Εκλογικές ήττες για τους Σοσιαλδημοκράτες στο «μέτωπο» των κρατιδίων

Γερμανία: Εκλογικές ήττες για τους Σοσιαλδημοκράτες στο «μέτωπο» των κρατιδίων

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς βλέπουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν σε κρατιδιακό επίπεδο. Προβληματισμός έπειτα από τα αποτελέσματα των εκλογών σε Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και Σλέσβιγκ – Χόλσταϊν.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της ομοσπονδιακής Γερμανίας με τους περίπου 18 εκατομμύρια κατοίκους – ένα κρατίδιο γνωστό για πόλεις όπως είναι η Κολωνία και το Ντίσελντορφ – ψήφισε την περασμένη Κυριακή, 15 Μαΐου, για τη σύνθεση του κρατιδιακού κοινοβουλίου από το οποίο θα προέλθει και η τοπική κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ήρθαν δεύτεροι με 26,7%, ποσοστό που θεωρείται κόλαφος για την εν λόγω παράταξη καθώς είναι το χειρότερο που εκείνη έχει λάβει στο συγκεκριμένο κρατίδιο μεταπολεμικά. Το SPD δεν είχε ποτέ του πέσει κάτω από το 30% στη Βόρεια Ρηνανία – Βεσταφαλία τα τελευταία περίπου 75 χρόνια, πράγμα που συνέβη όμως για πρώτη φορά τώρα.

«Στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αποτελούσε παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς εδώ, στην κοιλάδα του Ρουρ, χτυπούσε η “καρδιά” της βιομηχανικής Γερμανίας. Στη συνέχεια ωστόσο, όσο προχωρούσε η αποβιομηχάνιση και η μεγαλύτερη αστικοποίηση του κρατιδίου, οι Χριστιανοδημοκράτες άρχισαν να υπερέχουν», σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, ερμηνεύοντας το μήνυμα της κάλπης ως «αρνητικό για τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος είχε επενδύσει πολιτικό κεφάλαιο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση».

Σημειωτέων πως το SPD είχε έρθει τρίτο προ ημερών και στις κρατιδιακές εκλογές του Σλέσβιγκ – Χόλσταϊν (Κίελο), βλέποντας και εκεί όμως τα ποσοστά να υποχωρούν σημαντικά: από το 27,3% που είχε εξασφαλίσει στις αμέσως προηγούμενες κρατιδιακές εκλογές του 2017… στο 16%.  

Οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία ήταν η τρίτη – και πιο σημαντική μέχρι σήμερα – τοπική εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία μετά την «αλλαγή φρουράς» στην καγκελαρία τον Σεπτέμβριο του 2021. Στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Ζάαρ, τον Μάρτιο, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν επιτύχει θριαμβευτική νίκη με 43,5%. Στην πορεία ωστόσο, θα ερχόταν η σειρά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) δύο εντυπωσιακές πρωτιές: στο Σλέσβιγκ – Χόλσταϊν με 43,4% και στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία με 35,7%. 

Με πληροφορίες από Politico, DW

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή