Κυπριακή ΑΟΖ – Ανατολική Μεσόγειος: Επιστρέφει με γεωτρύπανο η Τουρκία

Κυπριακή ΑΟΖ – Ανατολική Μεσόγειος: Επιστρέφει με γεωτρύπανο η Τουρκία

Το τέταρτο γεωτρύπανο της κρατικής Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου ΤΡΑΟ φτάνει αυτή την εβδομάδα στην ανατολική Μεσόγειο. Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο site της Καθημερινής Κύπρου κάνουν λόγο για επαναδραστηριοποίηση των τουρκικών γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ τον προσεχή Ιούλιο.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτά της Κρήτης με κατεύθυνση προς το λιμάνι του Tasucu, στον κόλπο της Μερσίνης όπου και θα αφιχθή την προσεχή Πέμπτη (19 Μαΐου), κινείται το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, Cobalt Explorer, όπου και θα παραμείνει έως τον Ιούλιο. Το πλοίο, που αποκτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω Κορέας, αποτελεί το τέταρτο πλοίο της τουρκικής κρατικής ΤΡΑΟ μαζί με τα Fatih, Yavuz και Kanuni ενώ η κάθοδός του στις ακτές της νότιας Τουρκίας συνδέεται άρρηκτα με την επαναφορά της ΤΡΑΟ σε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο – με φόντο και τον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, όπως γράφει ο Γιάννης Ιωάννου στην Καθημερινή Κύπρου.

Κυπριακή ΑΟΖ – Ανατολική Μεσόγειος: Επιστρέφει με γεωτρύπανο η Τουρκία-1

Σύμφωνα με τo γράφημα που έδωσε η τουρκική ΤP στη δημοσιότητα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου Cobalt Explorer: Μήκος 238 μ., Ύψος πύργου: 140 μ., Πλάτος 42 μ., Ύψος πλευράς 18,9 μ. Τα συγκεκριμένα σκάφη κατασκευάζει η εταιρεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME), ενώ θα το διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO). Το τρυπάνι θεωρείται υπερσύγχρονο (γεωτρήσεις μέχρι τα 12.200 μέτρα) και κατά την παραμονή του στο λιμάνι του Tasucu αναμένεται να μετονομαστεί κατά την πάγια τακτική της ΤΡΑΟ να δίνει ονόματα με συμβολική σημασία (πχ «Πορθητής»). Μια πιθανή ονομασία, με βάση τα τουρκικά ΜΜΕ, θα ήταν “Arslan” από το Arp Aslan («Μέγας Λέων») το ρομαντικοποιημένο όνομα δηλ. προς τιμή του δεύτερου σουλτάνου της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων (1063-1073), Muhammad bin Dawud Chaghri.

Κάθοδος στη Κύπρο;

Συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για επαναδραστηριοποίηση των τουρκικών γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ τον προσεχή Ιούλιο, όπως αναφέρει ο Γιάννης Ιωάννου στο άρθρο του για την Καθημερινή Κύπρου. Η δέσμευση των τριών άλλων γεωτρυπάνων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα (όπου ανακαλύφθηκαν την περίοδο 2020-2021, κοιτάσματα) σε συνδυασμό με την κατάσταση στην Ουκρανία οδήγησαν στην γρήγορη απόκτηση, το 2021, του νέου Cobalt Explorer που θα αναλάβει το κεφάλαιο, για λογαριασμό της ΤΡΑΟ, της ανατολικής Μεσογείου. Το που και πως ακριβώς θα επιχειρήσει τον προσεχή Ιούλιο η νεοαποκτηθείσα τουρκική πλατφόρμα παραμένει αντικείμενο εικασιών ωστόσο τόσο η επάνοδος της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ (γεώτρηση στο «10» και σεισμικές έρευνες επί του «5» εντός καλοκαιριού) όσο και η επάνοδος της κοινοπραξίας Total-ENI στο τεμάχιο «6» δείχνει προς τρεις κατευθύνσεις:

  • Της ισόποσης απάντησης της Τουρκίας (tit for tat), εντός αδειοδοτημένου τεμαχίου της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης παράλληλα ή σε μεταγενέστερο χρόνο από την ιταλογγαλική κοινοπραξία
  • Του signalling προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις ενέργειες των ευρωπαϊκών εταιρειών (ώστε να ακυρώσουν προγραμματισμό τους) και
  • Της γεώτρησης σε τεμάχιο που η Τουρκία θεωρεί πως «ανήκει» στην λεγόμενη ΤΔΒΚ προκειμένου να συντηρεί το αφήγημα της ύπαρξης δύο κυρίαρχων κρατών στη Κύπρο –και του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων από το ζήτημα των υδρογονανθράκων

Μετά το 2019-2020 και τις έξι έκνομες γεωτρήσεις της ΤΡΑΟ στη Κύπρο, η πιθανή επάνοδος της Τουρκίας μέσω του νέου γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ εγκαινιάζει μια νέα «θερμή περίοδο» που σε συνδυασμό με την στασιμότητα στο Κυπριακό δείχνουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων τετελεσμέων. Αυτή την φορά, και λόγω της δραστηριοποίησης της ΤΡΑΟ στη Μαύρη Θάλασσα, με την λογική της εύρεσης κοιτάσματος πέριξ της Κύπρου προκειμένου η εικόνα στην περιοχή να περιπλέξει.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT