Ουκρανός ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κερδίσουμε τον πόλεμο – Καμία παραχώρηση γης

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κερδίσουμε τον πόλεμο – Καμία παραχώρηση γης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η χώρα του «δεν έχει άλλη επιλογή από το να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», καθώς απέκλεισε πιθανές παραχωρήσεις στη Ρωσία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στο Bloomberg, περιέγραψε τη συνεχιζόμενη κρίση ως «πόλεμο για την ύπαρξή μας» και είπε ότι είναι σημαντικό η Ουκρανία να σταματήσει τώρα τις ρωσικές δυνάμεις.

Συνέχισε λέγοντας ότι το μήνυμα που μοιράζεται με διπλωμάτες από όλο τον κόσμο ήταν να «σταθούν δίπλα στην Ουκρανία».

«Μοιραστείτε τη νίκη μαζί μας για χάρη του κόσμου γιατί αυτός δεν είναι μόνο ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είναι μια απειλή που η Ρωσία αποτελεί για ολόκληρο τον κόσμο», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να τους σταματήσουμε εδώ για να μην υποφέρουν οι άλλοι όσο εμείς».

Ερωτηθείς για τις στρατηγικές επιλογές που είχε η Ουκρανία, τόνισε: «Αυτός είναι ένας πόλεμος για την ύπαρξή μας, επειδή ο Πρόεδρος Πούτιν δεν αναγνωρίζει την ταυτότητά μας, δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του ουκρανικού κράτους. Γι’ αυτό καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο γιατί είναι ένας πόλεμος για την ύπαρξή μας».

Ο κ. Κουλέμπα είπε ότι η νίκη στον πόλεμο θα σήμαινε την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. «Δεν έχουμε σκοπό να κατακτήσουμε το κομμάτι γης κανενός, έστω και μια ίντσα από αυτό, αλλά θέλουμε ό,τι μας ανήκει να είναι δικό μας», πρόσθεσε.

Απέκλεισε πιθανές παραχωρήσεις στη Ρωσία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο.  «Πρόκειται για έναν απρόκλητο πόλεμο. Ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ευρώπη, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε οι ΗΠΑ προκάλεσαν τον Πούτιν να κάνει αυτό που κάνει και επομένως πρέπει να φέρει την πλήρη ευθύνη γι’ αυτό. Η αναζήτηση επιλογών για την προστασία του Πούτιν είναι απλώς μια λανθασμένη προσέγγιση. Αφήστε τον ίδιο τον Πούτιν να βρει μια επιλογή για να σώσει το τον εαυτό του».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή