Θρήνος για τη ρατσιστική επίθεση στις ΗΠΑ

Θρήνος για τη ρατσιστική επίθεση στις ΗΠΑ

Δέκα άνθρωποι, σχεδόν όλοι μαύροι, έχασαν τη ζωή τους από το οπλισμένο χέρι 18χρονου, ο οποίος ασπάστηκε πρόσφατα την ευρέως διαδεδομένη ρατσιστική «θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης».

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εμπρακτο μήνυμα εναντίον της ακροδεξιάς τρομοκρατίας πρόκειται να στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν με την επίσκεψή του, σήμερα, στον τόπο των στυγνών δολοφονιών του Σαββάτου, την πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Ο 18χρονος που άνοιξε πυρ στο μοναδικό σούπερ μάρκετ της μαύρης συνοικίας της πόλης, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας τρεις, είχε προμηθευτεί νομίμως το ημιαυτόματο όπλο του, παρά το γεγονός ότι πέρυσι, ως μαθητής, είχε διατυπώσει απειλές για μαζική δολοφονία και αυτοκτονία και είχε εκτιμηθεί από ψυχιατρικές υπηρεσίες. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μίσος που κηλιδώνει την ψυχή της Αμερικής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζοντας την οργή του για την επίθεση. Μεταξύ των νεκρών μία 72χρονη που είχε στείλει επιστολή στην τοπική εφημερίδα διαμαρτυρόμενη για την οπλοκατοχή, μία συνομήλική της, επί δεκαετίες εθελόντρια στο συσσίτιο της εκκλησίας, ένας συνταξιούχος αστυνομικός που εκτελούσε χρέη φύλακα. Τα ναζιστικά σύμβολα και η ρατσιστική γλώσσα του δράστη, καθώς και το 180 σελίδων μανιφέστο του (αντιγραφή κατά το 30% από το αντίστοιχο μανιφέστο του δράστη της μαζικής δολοφονίας στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας) δεν άφησαν περιθώριο αμφιβολίας για τις ιδεολογικές του επιρροές.

Μπορεί να δήλωσε ότι είναι «μοναδικός οργανωτής αυτής της ενέργειας», αλλά στην πραγματικότητα έβλεπε τον εαυτό του ως μέλος μιας κοινότητας μίσους. Το βίντεο που μετέδιδε ζωντανά μέσω της πλατφόρμας Twitch παρέμεινε στο Facebook επί δέκα ώρες και αναμεταδόθηκε μαζικά σε όλο τον κόσμο – ακριβώς αυτό που επιθυμούσε ο δράστης, στην προσπάθειά του να βρει μιμητές, με τον ίδιο τρόπο που εκείνος μιμήθηκε τον δράστη της Νέας Ζηλανδίας και εκείνος τον δράστη της Νορβηγίας.

Η «μεγάλη αντικατάσταση»

Δέκα νεκροί από την επίθεση 18χρονου στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης το περασμένο Σάββατο.

Επιπλέον, η ρητορική της «μεγάλης αντικατάστασης» που ασπάστηκε, δεν κυκλοφορεί μόνο στο περιθώριο, αλλά χρησιμοποιείται και ως όχημα πολιτικής ανέλιξης από ευρύτερα τμήματα της Δεξιάς στις ΗΠΑ και αλλού. «Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο Κογκρέσο διευκολύνει όσους ασπάζονται θεωρίες περί ανωτερότητας της λευκής φυλής και αντισημιτισμού», κατήγγειλε η επικεφαλής της αντι-Τραμπ πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Λιζ Τσέινι. «Η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι αυτό που αρχίζει με λόγια τελειώνει πολύ χειρότερα. Η ηγεσία του κόμματος πρέπει να καταγγείλει και να απορρίψει αυτές τις απόψεις και όσους τις ασπάζονται». Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι υπήρχαν «εξαιρετικοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές» για μία διαδήλωση στην οποία λευκοί φώναζαν «δεν θα μας αντικαταστήσετε».

Την Κυριακή, ένα άτομο έχασε τη ζωή του από πυρά ενόπλου σε ταϊβανέζικη εκκλησία στην Καλιφόρνια, χωρίς να είναι γνωστά τα κίνητρα του δράστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή