Τρομάζει τους Ευρωπαίους νίκη της Ουκρανίας

Τρομάζει τους Ευρωπαίους νίκη της Ουκρανίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την ανησυχία των ηγετών της Δυτικής Ευρώπης προκαλεί το ενδεχόμενο νίκης της Ουκρανίας στον πόλεμο, κυρίως μετά τις πρόσφατες επιτυχίες των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης και την ανακατάληψη εδαφών. Παρά τη συμπάθεια που αισθάνονται οι ηγέτες της Ευρώπης για την Ουκρανία και την ηρωική αντίσταση του στρατού της, τον φόβο του εξέφρασε την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν για την «ταπείνωση της Ρωσίας» και τα προβλήματα που αυτή θα προκαλούσε.

Μία ουκρανική νίκη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, ενισχύοντας την απρόβλεπτη φύση της ηγεσίας στο Κρεμλίνο και αναστέλλοντας επ’ αόριστον την εξομάλυνση της ενεργειακής αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στηρίζουν σιωπηλά την εξεύρεση «αξιοπρεπούς συμβιβαστικής λύσης, ακόμη και εάν αυτή θα σήμαινε την απώλεια εδαφών από την Ουκρανία», σύμφωνα με το περιοδικό Politico.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο»

Συμβιβασμούς ζητούν οι Ευρωπαίοι από τον Ζελένσκι, προκειμένου μία ενδεχόμενη ρωσική ήττα να μην οδηγήσει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση.

«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Καθήκον της Ευρώπης είναι η υπογραφή εκεχειρίας και η οικοδόμηση της ειρήνης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο. Ανάλογο τόνο επέλεξε και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πούτιν, επιμένοντας προς τον Ρώσο πρόεδρο για την ανάγκη εκεχειρίας. Κανείς από τους δύο ηγέτες δεν επανήλθε στο αρχικό τους αίτημα για άμεση και άνευ όρων απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι, τονίζοντας ότι η ώρα είναι κατάλληλη για ειρηνευτική συμφωνία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα.

Την επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών έχει στιγματίσει επανειλημμένως ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, που αποκλείει κατηγορηματικά κάθε παραίνεση Ευρωπαίου ηγέτη για επιλεκτικούς συμβιβασμούς με το Κρεμλίνο με στόχο την έναρξη συνομιλιών με τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή