Από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε η Ακλεχ

Από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε η Ακλεχ

Από πυρά του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκε η δημοσιογράφος του δικτύου Al Jazeera Σιρίν Αμπού Ακλεχ, σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού Bellingcat.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Από πυρά του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκε η δημοσιογράφος του δικτύου Al Jazeera Σιρίν Αμπού Ακλεχ, σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού Bellingcat. Η έρευνα του οργανισμού επιβεβαιώνει περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων που υποστηρίζουν ότι η Ακλεχ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει εγκαινιάσει δική του έρευνα για το περιστατικό.

Η Αμπού Ακλεχ, πολύπειρη ρεπόρτερ του Al Jazeera, σκοτώθηκε την Τετάρτη ενώ κάλυπτε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι μίλησε με την οικογένεια της εκλιπούσης προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και τον σεβασμό του για το έργο της, υπογραμμίζοντας ότι ο θάνατος της δημοσιογράφου πρέπει να ερευνηθεί με αξιοπιστία και ταχύτητα.

Ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε αρχικά να μεταθέσει την ευθύνη του θανάτου της Αμπού Ακλεχ, υποστηρίζοντας ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι πυροβολούσαν και αυτοί προς την κατεύθυνση της ρεπόρτερ. Τελικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας παραδέχθηκε ότι η δημοσιογράφος «ενδέχεται να χτυπήθηκε από εποστρακισμό ισραηλινής σφαίρας». Το Ισραήλ έχει καλέσει σε κοινή έρευνα την Παλαιστινιακή Αρχή, λέγοντας ότι η σφαίρα πρέπει να εξετασθεί από ειδικούς. Αξιωματούχοι στη Ραμάλα αρνούνται, όμως, το ισραηλινό αίτημα, εκφράζοντας την καχυποψία τους για τα κίνητρα των Ισραηλινών ειδημόνων.

Σύμφωνα με πόρισμα του Bellingcat για τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera.

Το Σάββατο, ο όμιλος ερευνητών Bellingcat, με έδρα την Ολλανδία, δημοσίευσε ανάλυση εικόνων βίντεο και μαγνητοφωνήσεων του περιστατικού από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάλυση των εικόνων και του ηχητικού υλικού έδειξε ότι η δημοσιογράφος υπέκυψε από ισραηλινά πυρά. «Με βάση το υλικό που εξετάσαμε, οι άνδρες του ισραηλινού στρατού βρίσκονταν πιο κοντά και είχαν οπτική επαφή με το θύμα», λέει ο Τζιανκάρλο Φιορέλα, επικεφαλής της ομάδας έρευνας του ομίλου.

Ανεξάρτητη έρευνα έχει εγκαινιάσει και η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Μπέιτ Τσελέμ, η οποία πιστοποίησε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι Παλαιστίνιοι ένοπλοι βρίσκονταν σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων από την Αμπού Ακλεχ όταν αυτή έπεσε νεκρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή