Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ζωή επιστρέφει στην Μπούκα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ζωή επιστρέφει στην Μπούκα

Περίπου 10.000 Ουκρανοί έχουν ήδη επιστρέψει στην Μπούκα, την πόλη που αιματοκύλησαν οι Ρώσοι τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τοπικές Αρχές και κάτοικοι τρέχουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές δυνάμεις.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 10.000 Ουκρανοί έχουν ήδη επιστρέψει στην Μπούκα, την πόλη που αιματοκύλησαν οι Ρώσοι τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τοπικές Αρχές και κάτοικοι τρέχουν πια να αποκαταστήσουν τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι εισβολείς, γνωρίζοντας βέβαια πως οι μόνοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν είναι οι εκατοντάδες άμαχοι που έπεσαν νεκροί εκεί.

Πάνε περίπου έξι εβδομάδες από τότε που οι Ρώσοι στρατιώτες αποχώρησαν από αυτήν την περιοχή έξω από το Κίεβο, αφήνοντας πίσω ομαδικούς τάφους, βομβαρδισμένους δρόμους, κατεστραμμένα κτίρια και ρημαγμένες οικίες.

Κι όμως, αν και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε δεν είναι μεγάλο, μια εντύπωση κανονικότητας έχει ήδη επιστρέψει στην πόλη, όπως σημειώνει σε άρθρο της η πολύπειρη Τζέιν Αράφ των New York Times και αποτυπώνει μέσα από τις φωτογραφίες που έβγαλε στην Μπούκα τις τελευταίες ημέρες ο Ντέιβιντ Γκούτενφελντερ, επίσης για λογαριασμό των New York Times.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ζωή επιστρέφει στην Μπούκα-1
David Guttenfelder / The New York Times

Ο δημοτικός σύμβουλος Taras Shapravsky υποστηρίζει πως περίπου 4.000 κάτοικοι έμειναν στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής και κατοχής. Ο ίδιος συνεχίζει υποστηρίζοντας πως άλλοι περίπου 10.000 έχουν επιστρέψει μέχρι στιγμής, από την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν και έπειτα. Σημειωτέων πως στην Μπούκα ζούσαν πριν από τον πόλεμο περίπου 40.000 άτομα. Mιλάμε για μια μικρή πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να φοβούνται. Αλλά σίγουρα όλοι έχουμε γίνει πολύ πιο δυνατοί από ό,τι ήμασταν. Αντιμετωπίσαμε πράγματα που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να συμβούν», δηλώνει από την πλευρά του ο 38χρονος Sergo Markaryan που επέστρεψε και εκείνος στην Μπούκα για να ανοίξει και πάλι το μαγαζί του: μια καφετέρια ονόματι Jam Cafe. Ευτυχώς για τον ίδιο, το μαγαζί του υπάρχει ακόμη. Δεν καταστράφηκε αλλά υπέστη απλώς φθορές, ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες του έκλεψαν, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, τα… μαχαιροπίρουνα και το στερεοφωνικό.

Εργάτες επισκεύασαν τις γραμμές στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στην Μπούκα την περασμένη εβδομάδα, ενώ παράλληλα και άλλα μαγαζιά έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν όπως για παράδειγμα το «Mr. B» του 27χρονου Borys Tkachenko που πριν από τον πόλεμο σέρβιρε κοκτέιλ αλλά πλέον περιορίζεται στο να σερβίρει καφέ.

Με πληροφορίες από New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή