Οι σύγχρονοι δόκτορες Ντούλιτλ της Γάζας

Οι σύγχρονοι δόκτορες Ντούλιτλ της Γάζας

Δύο αδέλφια ορθοπεδικοί χειρουργοί ασκούν την επιστήμη τους σε τραυματισμένα ζώα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο ορθοπεδικοί χειρουργοί Μαχμούντ και Γιουσέφ αλ Χαλντί έχουν περιθάλψει εκατοντάδες βαριά τραυματισμένους συμπολίτες τους. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν θύματα της ισραηλινής βίας και της προσπάθειας καταστολής των διαμαρτυριών στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, με σπασμένα άκρα και τραύματα από σφαίρες. Σήμερα, τα δύο αδέλφια Αλ Χαλντί εφαρμόζουν τη χειρουργική τους δεξιότητα και γνώση και στα ζώα.

Νέα σταδιοδρομία

Οι αποδέκτες της ιατρικής φροντίδας τους, βέβαια, έχουν υποστεί τραυματισμούς από λιγότερο αξιοσημείωτες αιτίες, οι οποίοι, ωστόσο, μπορούν –εφόσον δεν τύχουν θεραπείας– να αποδειχθούν μοιραίοι.

Δύο αδέλφια ορθοπεδικοί χειρουργοί ασκούν την επιστήμη τους σε τραυματισμένα ζώα.

Ο Μοχάμεντ παραδέχεται ότι επέλεξε να προσφέρει τη βοήθειά του στα ζώα κυρίως εξαιτίας της συμπόνιας που ένιωθε γι’ αυτά, γνωρίζοντας ότι 80% των ζώων που δεν δέχονται θεραπεία για τα κατάγματά τους πεθαίνουν. Αφορμή γι’ αυτήν τη νέα φάση στη σταδιοδρομία των αδελφών υπήρξε η φορά που περιποιήθηκαν στην κλινική τους, στη νότια Ράφα, ένα πρόβατο με κάταγμα στο πόδι. Από εκείνη την ημέρα οι δύο χειρουργοί έχουν φροντίσει εκατοντάδες τραυματισμένες γάτες, σκύλους, ακόμη και πτηνά, και ιδιαίτερα γεράκια. Ωστόσο, όταν φτάνουν στο τελευταίο στάδιο της επέμβασης, καλούν κάποιον κτηνίατρο για να εποπτεύσει την εργασία τους.

Ενθουσιασμένοι οι πελάτες

Οι πελάτες τους μιλούν με ενθουσιασμό για το έργο τους. Ο 28χρονος Αναν αλ Μπαγιουμί, η γάτα του οποίου χρειάστηκε να βάλει γύψο επειδή έσπασε το πόδι της, είναι ευγνώμων. «Εκτρέφω ζώα και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανείς να τους βάλει γύψο για να τα βοηθήσει. Οι αδελφοί Αλ Χαλντί μας διευκόλυναν, ενώ θεράπευσαν και τη γάτα μου».

Εξαιτίας της μεγάλης δυσκολίας εισαγωγής υλικών από τα σύνορα Ισραήλ – Αιγύπτου, τα δύο αδέλφια αναγκάζονται να αυτοσχεδιάζουν, φτιάχνοντας γύψους ή οτιδήποτε άλλο χρειαστούν για τους τετράποδους ασθενείς από πολυαιθυλένιο ή παρόμοια υλικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή