Γερμανία – Γκέρχαρντ Σρέντερ: Αντιμέτωπος με… στέρηση προνομίων ο πρώην καγκελάριος λόγω Ρωσίας

Γερμανία – Γκέρχαρντ Σρέντερ: Αντιμέτωπος με… στέρηση προνομίων ο πρώην καγκελάριος λόγω Ρωσίας

Κάποια από τα προνόμια που είχε ως πρώην καγκελάριος πρόκειται να χάσει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, λόγω των στενών δεσμών που διατηρούσε επί σειρά ετών με τη ρωσική επιχειρηματική ελίτ και τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο – 78χρονος πια – Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει πίσω του μακρά πολιτική θητεία: Υπήρξε καγκελάριος της Γερμανίας την περίοδο 1998 – 2005, επικεφαλής της παράταξης των Σοσιαλδημοκρατών (1999 – 2004), κρατιδιακός πρωθυπουργός στην Κάτω Σαξονία (1990 – 1998), πρόεδρος της Μπούντεσρατ για ολίγους μήνες κ.ά.

Οι περισσότεροι ωστόσο πλέον τον θυμούνται ως… λομπίστα στην υπηρεσία ρωσικών ενεργειακών κολοσσών και ως «φίλο» του Πούτιν. Διότι μετά την έξοδό του από την καγκελαρία, ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) Σρέντερ θα έπαιρνε θέση στα διοικητικά συμβούλια των Rosneft και Nord Stream AG (όπου συμμετείχε και η Gazprom).

Πλέον, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που αυτή η ρωσική εισβολή πυροδότησε κατά των ρωσικών συμφερόντων, ο 78χρονος Σρέντερ ετοιμάζεται να χάσει, υπό μορφή «ποινής», και εκείνος κάποια από τα προνόμια που απολάμβανε ως πρώην καγκελάριος.

Τα κόμματα του τρέχοντος κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) ετοιμάζονται, όπως αναφέρουν γερμανικά μίντια (ARD, tagesschau) και αναπαράγει το Politico, να στερήσουν από τον Σρέντερ κάποια από αυτά τα προνόμια του παρελθόντος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 78χρονος πρόκειται να χάσει το γραφείο που διατηρούσε στη Μπούντεσταγκ καθώς και το προσωπικό που του πλήρωνε το γερμανικό Δημόσιο. Ο ίδιος ωστόσο θα διατηρήσει τη σύνταξή του καθώς και τους σωματοφύλακές του.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή