Τουρκία – ΝΑΤΟ: Βέτο στα ιστορικά αιτήματα ένταξης

Τουρκία – ΝΑΤΟ: Βέτο στα ιστορικά αιτήματα ένταξης

Η αρνησικυρία της Τουρκίας για Σουηδία και Φινλανδία καθυστερεί τη διαδικασία, αν και πηγές του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι δεν την εκτροχιάζει

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών έμεινε μετέωρη χθες στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία έκανε πράξη τις απειλές για παρεμπόδιση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Χθες το πρωί, οι πρέσβεις των δύο χωρών παρέδωσαν επισήμως τους φακέλους με τα αιτήματα ένταξης στον γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το διοικητικό όργανο του ΝΑΤΟ, ήταν έτοιμο αμέσως μετά να κηρύξει την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας. Το βέτο της Τουρκίας καθυστερεί τη διαδικασία, αν και πηγές του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι δεν την εκτροχιάζει.

«Αν οι ανησυχίες της Τουρκίας δεν γίνουν σεβαστές, η πρόοδος δεν είναι εφικτή», ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά τις συνομιλίες του συμβούλου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, με ομολόγους του από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε ζητήσει από το ΝΑΤΟ να «σεβαστεί τις ευαισθησίες» της Τουρκίας.

Τουρκία – ΝΑΤΟ: Βέτο στα ιστορικά αιτήματα ένταξης-1

Η επόμενη φάση της διελκυστίνδας θα κριθεί στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Νιινίστο.

Η Τουρκία είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της, αλλά δυτικοί διπλωμάτες είχαν την προσδοκία ότι οι τουρκικές αντιρρήσεις θα εκφραστούν κατά τη φάση της επικύρωσης, επιτρέποντας την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Στην τουρκική δημόσια συζήτηση γίνονται κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αναφορές στην επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980, με την επισήμανση ότι ήταν «λάθος» να δεχθεί η Αγκυρα την επιστροφή αυτή χωρίς όρους, κάτι που δεν θα επαναληφθεί.

Εν τω μεταξύ, η Αυστρία δήλωσε χθες ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία εγκαταλείποντας την ουδετερότητά της, παρά τις γερμανικές δηλώσεις ότι το Βερολίνο θα ήταν διατεθειμένο να στηρίξει την είσοδο της νότιας γείτονός του στο ΝΑΤΟ. «Η Αυστρία ήταν, είναι και θα παραμείνει ουδέτερη», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. «Εχουμε διαφορετική Ιστορία από τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT