Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο έλεος του Πούτιν οι μαχητές του Aζοφστάλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο έλεος του Πούτιν οι μαχητές του Aζοφστάλ

Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τους μαχητές του τελευταίου θυλάκου ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, της τεράστιας χαλυβουργίας Αζοφστάλ, που παραδίδονται στον ρωσικό στρατό.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τους μαχητές του τελευταίου θυλάκου ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, της τεράστιας χαλυβουργίας Αζοφστάλ, που παραδίδονται στον ρωσικό στρατό, καθώς η Μόσχα δεν δίνει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει με το Κίεβο ανταλλαγή αιχμαλώτων. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι άλλοι 694 μαχητές παραδόθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 959. Οπως ανέφερε όμως ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου ανήκει η Μαριούπολη, μεταξύ των παραδοθέντων δεν συγκαταλέγεται κανείς από τους στρατιωτικούς διοικητές των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίοι εξακολουθούσαν μέχρι χθες το βράδυ να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα υπόγεια, θωρακισμένα καταφύγια της χαλυβουργίας.

Δεκάδες εκ των παραδοθέντων ήταν βαριά τραυματισμένοι και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία πόλεων υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν σε πρόσφατα κατασκευασμένες φυλακές. Ο Ντένις Πουσίλιν δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη μοίρα τους. «Οσο για τους εγκληματίες πολέμου, όπως και για τους εθνικιστές, η τύχη τους, εφόσον έχουν καταθέσει τα όπλα, θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια», δήλωσε σε τοπικά Μέσα. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Ντμίτρι Πολιάνσκι, σχολιάζοντας στο Twitter τα σενάρια περί ανταλλαγής αιχμαλώτων: «Οι ναζί του Αζόφ παραδόθηκαν άνευ όρων».

Θα προσαχθούν σε δίκη, λένε οι Ρώσοι, ενώ οι διοικητές τους δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.

Στο Κίεβο άρχισε χθες η πρώτη δίκη αιχμάλωτου Ρώσου στρατιώτη, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε άμαχο 62 χρόνων στο χωριό Τσουπαχίβκα. Πρόκειται για τον 21χρονο στρατιώτη τεθωρακισμένων Βαντίμ Σισιμαρίν, ο οποίος, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ομολόγησε την ενοχή του. Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει με ισόβια.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο ελβετικός όμιλος συσκευασίας γυάλινων ειδών Vetropack πρόκειται να απολύσει 400 από τους περίπου 600 υπαλλήλους που απασχολεί στην Ουκρανία λόγω των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί από τον πόλεμο. Η περίπτωση της ελβετικής εταιρείας είναι χαρακτηριστική. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η Ουκρανία έχει χάσει 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας ή το 30% του εργατικού δυναμικού της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή