Λιβύη: Γαλλική παρέμβαση για ειρήνη

Λιβύη: Γαλλική παρέμβαση για ειρήνη

Τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα καλούνται σε συνομιλίες με στόχο την επίλυση της πολιτικής κρίσης

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο περιθώριο της διεθνούς επικαιρότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Λιβύη διαγράφεται δυσοίωνη ύστερα από τις οδομαχίες της Τρίτης, που επανέφεραν στην ημερήσια διάταξη τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εμφυλίου πολέμου και ενώ η ειρηνευτική διαδικασία έχει καταρρεύσει από τον Δεκέμβριο.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες, με ανακοίνωσή του, όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη λιβυκή κρίση να συνεργαστούν, ώστε να ανοίξει ένας δρόμος προς την πολιτική επίλυση των προβλημάτων και να απόσχουν από κάθε μορφή ένοπλης σύγκρουσης. Λίγες ώρες νωρίτερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν σοβαρά για το νέο επεισόδιο ένοπλων συγκρούσεων στην Τρίπολη και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από τη χρήση βίας.

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα ανέστειλε τις προγραμματισμένες εκλογές. Στη συνέχεια το Κοινοβούλιο, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και υποστηρίζεται από τον ισχυρό άνδρα της περιοχής, Χαλίφα Χαφτάρ, διόρισε νέο πρωθυπουργό, τον Φάτι Μπασάγκα. Ωστόσο, ο Αλ Ντμπάιμπα, ο οποίος ελέγχει την Τρίπολη και τη δυτική Λιβύη, αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει δύο ανταγωνιστικές κυβερνήσεις.

Τα χαράματα της Τρίτης, ο Μπασάγκα επιχείρησε να καταλάβει εξ εφόδου την Τρίπολη, αλλά οι δυνάμεις του συνάντησαν σφοδρή αντίσταση και αναγκάστηκαν να αποσυρθούν ύστερα από λίγες ώρες. Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι θα ασκεί προσωρινά τα καθήκοντά της από τη Σύρτη, στο κέντρο της χώρας. Η υποτροπή της κρίσης οδήγησε σε αναστολή λειτουργίας μεγάλων διυλιστηρίων πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή