Τα χτένια αγαπούν τα φώτα της ντίσκο

Τα χτένια αγαπούν τα φώτα της ντίσκο

Μια παράδοξη τεχνική αλιείας χτενιών ενδέχεται να επιφέρει επανάσταση στο ψάρεμα ειδών που ζουν στον θαλάσσιο πυθμένα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παράδοξη τεχνική αλιείας χτενιών ενδέχεται να επιφέρει επανάσταση στο ψάρεμα ειδών που ζουν στον θαλάσσιο πυθμένα. Ο ωκεανολόγος δρ Ρομπ Ενεβερ και οι συνεργάτες του, στην εταιρεία Fishtek Marine, η οποία παρέχει συμβουλές και λύσεις σε όσους ασχολούνται με την αλιεία, κατασκεύασε μικρά υποθαλάσσια φωτιστικά σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τη χρήση ψαριών ως δολωμάτων στους κλωβούς για το ψάρεμα αστακών και καβουριών. Οι φωτεινές εστίες προσελκύουν τα καβούρια στο εσωτερικό των κλωβών. Οι επιστήμονες, όμως, ανακάλυψαν τυχαία ότι τα χτένια, που διαθέτουν 200 μάτια, μαγνητίζονταν από τα φώτα ακόμη περισσότερο. «Στην πραγματικότητα, ήταν σαν να είχαμε δημιουργήσει μια ντίσκο για χτένια. Φωτίζεις την παγίδα και συρρέουν τα χτένια. Μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη ότι κανείς έως σήμερα δεν είχε συνειδητοποιήσει το φαινόμενο. Για εμάς υπήρξε μια συνταρακτική διαπίστωση», τονίζει ο δρ Ενεβερ και ελπίζει ότι η διαπίστωσή του θα εξελιχθεί σε μια νέα τεχνική αλιείας που δεν θα αφήνει το αποτύπωμά της στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο δρ Μπράις Στιούαρτ, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, που μελετά τα χτένια για περισσότερο από δύο δεκαετίες και συνυπογράφει τη μελέτη του δόκτορος Ενεβερ, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Fisheries Research.

Νέα οικολογική μέθοδος αλιείας με τη χρήση μικρών φωτιστικών στους κλωβούς.

«Αυτή η ανακάλυψη ήταν από τις πιο συγκλονιστικές της ζωής μου. Υπήρξε η απόλυτη έκπληξη», λέει, εξηγώντας ότι οι 200 οφθαλμοί που διαθέτουν τα χτένια είναι «παράξενοι». «Τα περισσότερα ζώα έχουν φακούς, αλλά όχι τα χτένια. Επίσης αυτά διαθέτουν δύο αμφιβληστροειδείς χιτώνες. Ο ένας διακρίνει τα πιο σκοτεινά αντικείμενα και ο άλλος τα πιο φωτεινά. Ενδέχεται έτσι να αντιλαμβάνονται την κίνηση. Πιθανώς να προτιμούν τις φωτισμένες περιοχές, επειδή εκεί νιώθουν πιο ασφαλή ή επειδή τους διευκολύνει στην εύρεση πλαγκτόν για να τραφούν», καταλήγει. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα χτένια αγαπούν περισσότερο το γαλανό φως από το λευκό. Τέλος, κάθε μικρή φωτεινή εστία, η οποία θα στερεώνεται στους αλιευτικούς κλωβούς, θα λαμβάνει ενέργεια από μπαταρίες και θα λειτουργεί επί πέντε έως δέκα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή