Εκλογές στην Αυστραλία: Πληθωρισμός, Κίνα και κλιματική αλλαγή θα «κρίνουν» το αποτέλεσμα

Εκλογές στην Αυστραλία: Πληθωρισμός, Κίνα και κλιματική αλλαγή θα «κρίνουν» το αποτέλεσμα

Οι Αυστραλοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στις 21 Μαΐου για να εκλέξουν την κυβέρνηση που θα κληθεί να ηγηθεί τα επόμενα χρόνια.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αυστραλοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στις 21 Μαΐου, για να εκλέξουν την κυβέρνηση που θα κληθεί να ηγηθεί τα επόμενα χρόνια. 

Το σύνολο των 151 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και 40 από τις συνολικά 76 έδρες της Γερουσίας πρόκειται να κριθούν αυτό το Σάββατο, με το κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα (Liberal Party – LPA) του νυν πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον να διεκδικεί μια νέα νίκη έναντι του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος (Labor Party – ALP) του Άντονι Αλμπανίσι που κυνηγά την ανατροπή έπειτα από εννέα χρόνια στην αντιπολίτευση.

Οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν ντέρμπι, καθώς και οι δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις της Αυστραλίας κινούνται πια σε απόσταση αναπνοής η μία από την άλλη συγκεντρώνοντας αμφότερες κοντά στο 35%.

Τα θέματα που κυριαρχούν στην προεκλογική ατζέντα αφορούν κυρίως στην οικονομία και στον πληθωρισμό που κινείται πια σε υψηλό 20ετίας. Παράλληλα ωστόσο, ζητήματα όπως είναι εκείνα της κλιματικής αλλαγής (ειδικά έπειτα από τις πλημμύρες των τελευταίων μηνών στην ανατολική Αυστραλία) και των προβληματικών σχέσεων με την Κίνα (στον απόηχο της AUKUS αλλά και της υπογραφής αμυντικού συμφώνου ανάμεσα στις Νήσους του Σολομώντος και το Πεκίνο) επίσης συμπρωταγωνιστούν.

Ο νυν πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει, για παράδειγμα, επιτεθεί στον αντίπαλό του, Άντονι Αλμπανίσι του Εργατικού Κόμματος, αποκηρύσσοντάς τον ως «εκλεκτό της Κίνας», ενώ το Εργατικό Κόμμα από την πλευρά του επικρίνει τον Μόρισον χαρακτηρίζοντάς τον «πολεμοχαρή».  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή