Ουκρανία: Το Αζοφστάλ «έπεσε», υπό ρωσικό έλεγχο η Μαριούπολη

Ουκρανία: Το Αζοφστάλ «έπεσε», υπό ρωσικό έλεγχο η Μαριούπολη

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, περισσότεροι από 1.700 μαχητές που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, περισσότεροι από 1.700 μαχητές που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις. Η εξέλιξη αυτή φέρνει υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας το λιμάνι της Μαριούπολης, ολοκληρώνοντας τον χερσαίο διάδρομο μέχρι την Κριμαία και εκπληρώνοντας τον σημαντικότερο ρωσικό στρατηγικό στόχο.

Επίσης, γύρω από το Κίεβο η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, αφού οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις επιχειρήσεις τους στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την άμυνα του Σεβεροντονέτσκ, τελευταίας πόλης της επαρχίας Λουγκάνσκ, που δεν έχει περιέλθει υπό ρωσικό έλεγχο, πλήττοντας και κατοικημένες ζώνες.

«Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι κόλαση», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ στο Κίεβο ολοκληρώθηκε η πρώτη δίκη Ρώσου στρατιώτη για εγκλήματα πολέμου. Παράλληλα, οπτικό υλικό από την πόλη Μπούτσα φαίνεται να τεκμηριώνει την εκτέλεση οκτώ αιχμαλώτων από τις ρωσικές δυνάμεις, επίσης έγκλημα πολέμου.

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε ότι ο πόλεμος δημιουργεί στα δημόσια ταμεία της χώρας του έλλειμμα ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα. Την Πέμπτη, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε το μεγαλύτερο πακέτο ξένης βοήθειας στην Ιστορία, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πέραν των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν ήδη χορηγηθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τμήμα του ποσού αυτού ενισχύει τον ουκρανικό προϋπολογισμό, ενώ άλλο τμήμα κατευθύνεται στην αμερικανική εξοπλιστική βιομηχανία, για την παραγωγή και παροχή όπλων στην Ουκρανία. Ενα τμήμα ενισχύει τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη, που έχουν κινητοποιηθεί για την υποστήριξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ στήριξη προβλέπεται και για τις μυστικές υπηρεσίες. Το πακέτο καταψηφίστηκε από ομάδα Ρεπουμπλικανών ενώ υπερψηφίστηκε από όλους τους Δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές, περιλαμβανομένων όσων επέκριναν στο παρελθόν τις αμερικανικές αμυντικές δαπάνες.

Στη Βαλτική το θερμό- μετρο έχει ανεβεί, με τις σουηδικές δυνάμεις στο νησί Γκότλαντ να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη ανακοίνωσαν στήριξη προς την Ουκρανία, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέρος αυτού του ποσού επικαλύπτεται με τα 40 δισεκατομμύρια αμερικανικής βοήθειας. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με νέο κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης που δημιουργήθηκε για την τόνωση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά το πλήγμα του κορωνοϊού.

Κύριο άρθρο – μήνυμα

Την Πέμπτη, το κύριο άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και προσδιορισμό ρεαλιστικών στόχων στην Ουκρανία. «Τον Μάρτιο, γράφαμε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι όσος χρόνος και αν χρειαστεί, η Ουκρανία θα ελευθερωθεί. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά σε τελική ανάλυση δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να εμπλακούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία, ακόμη και αν μια διαπραγμάτευση για την ειρήνη απαιτεί δύσκολες αποφάσεις από την πλευρά της Ουκρανίας», έγραψε η εφημερίδα. «Οι Αμερικανοί έχουν σκληρύνει τη στάση τους βλέποντας τα βάσανα της Ουκρανίας, αλλά η υποστήριξη για έναν πόλεμο τόσο μακριά από τις ακτές των ΗΠΑ δεν θα διατηρηθεί αιωνίως. Ο πληθωρισμός, που αποτελεί πολύ μεγαλύτερο ζήτημα για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους από ό,τι η Ουκρανία, αναμένεται να συνεχιστεί και οι διαταραχές στις αγορές ειδών διατροφής και στις αγορές ενέργειας πρόκειται να ενταθούν», σημειώνει η εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» την υπόθεση ότι η Ρωσία μπορεί να υποχρεωθεί να αναδιπλωθεί στα εδάφη που ήλεγχε πριν από την εισβολή.

Εν τω μεταξύ, στη Βαλτική το θερμόμετρο έχει ανεβεί, με τις σουηδικές δυνάμεις στο νησί Γκότλαντ να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή. Το νησί είναι στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της Βαλτικής από θαλάσσης και αέρος, και οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις φοβούνται ρωσική ενέργεια προτού η χώρα καλυφθεί από την εγγύηση ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία σχηματίζει 12 νέες στρατιωτικές μονάδες στα δυτικά της σύνορα, ως απάντηση στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η Ρωσία διέκοψε την ηλεκτρική διασύνδεση και τη ροή φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία. Τέλος, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι καταργείται το ανώτατο όριο ηλικίας των 40 ετών για την κατάταξη στον ρωσικό στρατό.

Πηγή: NYT, Guardian, Reuters, A.P.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή