Ζελένσκι: Συζητάμε για εξαγωγές σιτηρών μέσω λιμανιών της Βαλτικής

Ζελένσκι: Συζητάμε για εξαγωγές σιτηρών μέσω λιμανιών της Βαλτικής

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του συζητά για τη χρήση λιμένων της Βαλτικής Θάλασσας, προκειμένου να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του συζητά για τη χρήση λιμένων της Βαλτικής Θάλασσας προκειμένου να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών, με φόντο τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από ρωσικές δυνάμεις και εν μέσω φόβων πως ο πόλεμος θα προκαλέσει επισιτιστική κρίση.

Μιλώντας μέσω βίντεο στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε ότι έχει συνομιλήσει με αρκετές χώρες, με στόχο να δημιουργηθούν διάδρομοι για εξαγωγές σιτηρών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με ένα σημείο καμπής και ότι πρέπει να εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ως προειδοποίηση σε άλλες χώρες που σκέφτονται τη χρήση βίας.

«Η Ιστορία είναι σε σημείο καμπής… Υπάρχει πράγματι η στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται εάν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο», δήλωσε.

Ο Ζελένκι ζήτησε από το Νταβός περισσότερα όπλα και τις «μέγιστες» κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με πλήρη παύση των εμπορίου με τη Ρωσία, που εισέβαλε στη χώρα του πριν από τρεις μήνες.

«Οι κυρώσεις….πρέπει να είναι οι μέγιστες, προκειμένου η Ρωσία και κάθε πιθανός επιτιθέμενος που θέλει να διεξαγάγει έναν ωμό πόλεμο σε βάρος του γείτονά του να γνωρίζει ξεκάθαρα τις άμεσες επιπτώσεις των ενεργειών του», είπε.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόριο με τη Ρωσία», σημείωσε ο ίδιος, ζητώντας μεταξύ άλλων «εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» και μέτρα σε βάρος «όλων των ρωσικών τραπεζών, χωρίς εξαίρεση» καθώς και να «δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για την πλήρη απόσυρση όλων των ξένων εταιριών από τη ρωσική αγορά».

Ζήτησε επίσης επιπλέον όπλα για τη χώρα του, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν είναι πάντα αρκετά γρήγορη.

«Εάν είχαμε λάβει το 100% των αναγκών μας τον Φεβρουάριο, το αποτέλεσμα θα ήταν δεκάδες χιλιάδες ζωές που θα είχαν σωθεί. Γι’ αυτό τον λόγο η Ουκρανία έχει ανάγκη από όλα τα όπλα που ζητάμε, όχι μόνο αυτά που παρέχονται. Γι’ αυτό τον λόγο η Ουκρανία έχει ανάγκη χρηματοδότησης», δήλωσε. Η Ουκρανία έχει ισχυρή αντιπροσωπεία φέτος στη σύνοδο του WEF στο Νταβός, όπου αρκετοί Ουκρανοί πολιτικοί βρίσκονται εκεί με φυσική παρουσία. Ο ιδρυτής του WEF Κλάους Σβαμπ χαιρέτισε μια «ιδιαίτερα ισχυρή αντιπροσωπία Ουκρανών μεταξύ ημών».

Μόσχα κατά Δύσης για την επισιτιστική κρίση: «Δεν είμαστε εμείς η πηγή του προβλήματος»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση προκάλεσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιβάλλοντας στη Ρωσία τις αυστηρότερες κυρώσεις στην σύγχρονη Ιστορία. 

Ο Πούτιν, επεσήμανε το Κρεμλίνο, συμφωνεί με την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει λιμό.

«Η Ρωσία ήταν πάντα ένας μάλλον αξιόπιστος εξαγωγέας σιτηρών», υπογράμμισε ο Πεσκόφ. «Δεν είμαστε εμείς η πηγή του προβλήματος», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή