Απόκοσμες εικόνες στο Ιράκ: Σκηνικό «Dune» λόγω αμμοθύελλας

Απόκοσμες εικόνες στο Ιράκ: Σκηνικό «Dune» λόγω αμμοθύελλας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ταινία «Dune» θυμίζει σήμερα το Ιράκ, καθώς ο ουρανός έγινε πορτοκαλί εν μέσω της 9ης αμμοθύελλας σε ένα μήνα (από τα μέσα Απριλίου) που πλήττει τη χώρα.

Αεροδρόμια και δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστά για σήμερα, Δευτέρα. Το Ιράκ χαρακτηρίζεται ως μια από τις πέντε χώρες στον κόσμο που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ερημοποίηση.

Όπως περιγράφει ένας ανταποκριτής του AFP, η πρωτεύουσα Βαγδάτη ήταν τυλιγμένη σήμερα το πρωί από ένα σύννεφο σκόνης που σκέπαζε τους άδειους δρόμους, οι οποίοι συνήθως σφύζουν από κίνηση.

Ο πρωθυπουργός Μουσταφά αλ Καντίμι διέταξε την προσωρινή αναστολή των εργασιών στις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση τις υγειονομικές εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας, επικαλούμενος τις «κακές κλιματικές συνθήκες και τις σφοδρές αμμοθύελλες που αναμένονται».

Η εναέρια κυκλοφορία διακόπηκε σήμερα στα διεθνή αεροδρόμια της Βαγδάτης, του Αρμπίλ και της Νατζάφ, σύμφωνα με ανακοινώσεις των αεροδρομίων αυτών.

Από τις τελευταίες δύο αμμοθύελλες σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και περίπου 10.000 άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας έχει προειδοποιήσει ότι κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες το Ιράκ πιθανόν να υφίσταται κατά μέσον όρο 272 ημέρες με αμμοθύελλες τον χρόνο, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300 μέχρι το 2050.

Η Μέση Ανατολή πάντα αντιμετώπιζε αμμοθύελλες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει συχνότερες και εντονότερες.

Το φαινόμενο αυτό έχει συνδεθεί με την αυξανόμενη λειψυδρία, την υπερβολική χρήση των νερών ποταμών, την αύξηση του αριθμού των φραγμάτων, την υπερβόσκηση και την αποψίλωση των δασών.

Το πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου Ιράκ είναι γνωστό στα αραβικά ως η Γη των δύο ποταμών, μια αναφορά στον Τίγρη και τον Ευφράτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή