Χένρι Κίσιντζερ από Νταβός: Μια «ουδέτερη» Ουκρανία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ

Χένρι Κίσιντζερ από Νταβός: Μια «ουδέτερη» Ουκρανία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ

Ο 99χρονος Αμερικανός, με τη μακρά διπλωματική πορεία, μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σινοαμερικανικές σχέσεις και την Ταϊβάν, με φόντο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στο οποίο απευθύνθηκε μέσω βίντεο.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (1973 – 1977) και πάλαι ποτέ σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου (1969 – 1975), ο Χένρι Κίσιντζερ έχει, στη μακρά διπλωματική του πορεία, «αναμετρηθεί» προσωπικά, από θέσεις ευθύνης, με όλα εκείνα τα μέτωπα τα οποία βρίσκονται σήμερα στον πυρήνα της παγκόσμιας αστάθειας, είτε πρόκειται για τα μέτωπα της Ρωσίας είτε για εκείνα της Κίνας. 

Ο ίδιος μίλησε σήμερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σινοαμερικανικές σχέσεις και την Ταϊβάν, με φόντο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στο οποίο απευθύνθηκε μέσω βίντεο.

Ο Χένρι Κίσιντζερ δήλωσε ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν να θέσουν την Ταϊβάν στο επίκεντρο των τεταμένων διπλωματικών τους σχέσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου να αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια ειρήνη.

«Θα πρέπει να αποφευχθεί μια άμεση αντιπαράθεση (σ.σ. Ουάσιγκτον – Πεκίνου) και η Ταϊβάν δεν μπορεί να βρίσκεται στον πυρήνα των (σ.σ. σινοαμερικανικών) διαπραγματεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο Κίσιντζερ.

Λίγες ώρες νωρίτερα ωστόσο σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ανεβάσει τους τόνους κατά του Πεκίνου με φόντο την Ταϊβάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στο Τόκιο.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χ. Κίσιντζερ δήλωσε πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει μέσα στους επόμενους περίπου δύο μήνες.

Ο ίδιος συνέχισε υποστηρίζοντας μάλιστα πως μια «ουδέτερη» Ουκρανία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, και πως κάτι τέτοιο θα ήταν «ιδανικό» υπό τις τρέχουσες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος.

Με πληροφορίες από CNBC, TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή