Φυσικό αέριο στην Αφρική αναζητεί ο Σολτς

Φυσικό αέριο στην Αφρική αναζητεί ο Σολτς

Την ανησυχία του για την έλλειψη τροφίμων εξέφρασε ο πρόεδρος της Σενεγάλης.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς μετέβη στη Σενεγάλη σε αναζήτηση συμφωνιών για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, εισπράττοντας από τον πρόεδρο της δυτικοαφρικανικής χώρας, Μάκι Σαλ, έντονες ανησυχίες για τη διατροφική ασφάλεια στην ήπειρο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και εκκλήσεις για τη λήξη του. Ως προς το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναγνώρισε ότι αν δεν βρεθεί κάποια λύση, θα υπάρξει «μεγάλη έλλειψη θερμίδων» τη χρονιά που έρχεται και αυτή δεν θα αφορά κυρίως «ούτε τις πιο πλούσιες περιοχές του κόσμου ούτε αυτές με τη μεγαλύτερη σταθερότητα».

Ο Χάμπεκ συμπλήρωσε ότι είναι υποχρέωση των καταναλωτών και στις πλούσιες χώρες να αποφεύγουν τις σπατάλες. «Είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε τη δική μας, κάποιες φορές σπάταλη κατανάλωση τροφίμων», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας απευθυνόμενος στο φόρουμ του Νταβός. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας καλύπτουν το 50% των σιτηρών που διακινεί το Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ και κατευθύνονται σε πολλές ελλειμματικές σε σιτηρά χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Τις τελευταίες ημέρες, έχει υπάρξει πόλεμος δηλώσεων Δυτικών και Ρώσων αξιωματούχων, με τους δυτικούς να επισημαίνουν ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για την παρεμπόδιση των ουκρανικών εξαγωγών είναι η Ρωσία και τη Ρωσία να υποστηρίζει ότι η Ουκρανία έχει ναρκοθετήσει μόνη της το λιμάνι της Οδησσού. Ο Μάκι Σαλ, ως επικεφαλής της Αφρικανικής Ενωσης, θα μεταβεί σύντομα στη Μόσχα και στο Κίεβο, μεταφέροντας τις εκκλήσεις της αφρικανικής ηπείρου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολαφ Σολτς, ο Σαλ δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να τροφοδοτήσει την Ευρώπη «με καλύτερους όρους από αυτούς που προσφέρουν τώρα οι εταίροι μας».

Ως προς το πρόβλημα της ανόδου των τιμών των καυσίμων, η Γερμανία εισήγαγε από χθες το μηνιαίο εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών με τα αστικά και υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, κόστους 9 ευρώ, σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων από αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή