Κερδοσκοπία Κούσνερ, Μνούτσιν κατά την προεδρία Τραμπ

Κερδοσκοπία Κούσνερ, Μνούτσιν κατά την προεδρία Τραμπ

Λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας του Τραμπ, ο γαμπρός του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο τότε υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συναντήθηκαν με μελλοντικούς επενδυτές για τη δημιουργία ταμείου...

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας του Τραμπ, ο γαμπρός του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο τότε υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συναντήθηκαν με μελλοντικούς επενδυτές για τη δημιουργία ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτούσε τα οικονομικά προγράμματα των Συμφωνιών του Αβραάμ, των διπλωματικών συνθηκών μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών. Το ταμείο, στερούμενο υπαλλήλων, τραπεζικών λογαριασμών και σχεδίων, εξαφανίσθηκε όταν ο Τραμπ εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του Κούσνερ και του Μνούτσιν στη Μέση Ανατολή, οι δύο άνδρες δημιούργησαν δικά τους «ταμεία», εκμεταλλευόμενοι τις επαφές τους στην περιοχή. Λίγο μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν, Κούσνερ και Μνούτσιν βρέθηκαν πάλι στην αραβική χερσόνησο αναζητώντας επενδύσεις για προσωπικό αυτή τη φορά όφελος.

Μέσα σε τρεις μήνες, η νέα εταιρεία του Μνούτσιν είχε εξασφαλίσει δεσμεύσεις για επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων από τα Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ. Το κρατικό αμοιβαίο κεφάλαιο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκε για επένδυση 1 δισ. δολαρίων, ενώ η νέα εταιρεία του Κούσνερ συμφώνησε σε επένδυση 2 δισ. δολαρίων από τους Σαουδάραβες.

Η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι οι δύο άνδρες εκμεταλλεύθηκαν τις θέσεις και τις γνωριμίες τους με κρατικά στελέχη σε χώρες της Μέσης Ανατολής για να πλουτίσουν τους τελευταίους μήνες της θητείας Τραμπ. Ο Κούσνερ συνήθιζε να εμφανίζει την προσωπική του επενδυτική εταιρεία, Affinity Partners, ως προέκταση ή θυγατρική του ταμείου Αβραάμ, στην οποία θα έπρεπε να επενδύσουν κρατικοί οργανισμοί.

Πολλά πρώην κρατικά στελέχη μεταπήδησαν από την κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα, όπως οι δύο υπουργοί Οικονομικών του προέδρου Ομπάμα. Οι Κούσνερ και Μνούτσιν ξεχωρίζουν, όμως, για την ταχύτητα της στροφής τους στον ιδιωτικό τομέα και για τα ποσά που εξασφάλισαν από ξένους ηγέτες, με τους οποίους είχαν πρόσφατα συνδιαλλαγεί για λογαριασμό του Λευκού Οίκου. Σαουδάραβες οικονομολόγοι, σύμβουλοι της κυβέρνησης στο Ριάντ, είχαν προειδοποιήσει για την έλλειψη πείρας του Κούσνερ, το υψηλό κόστος των υπηρεσιών της εταιρείας του και τον κίνδυνο για την εικόνα του οίκου των Σαούντ από μία συνεργασία με συγγενείς του Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT