Προσφυγικό: Πάνω από 100 εκατ. εκτοπισμένοι παγκοσμίως

Προσφυγικό: Πάνω από 100 εκατ. εκτοπισμένοι παγκοσμίως

Ο αριθμός των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο αριθμός των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και στην Αιθιοπία και οι συγκρούσεις και διώξεις στο Αφγανιστάν, στην Μπουρκίνα Φάσο, στη Μιανμάρ, στη Νιγηρία και στο Κονγκό υποχρεώνουν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων να μετακινηθούν. Στο τέλος του 2021, οι εκτοπισμένοι ήταν 90 εκατομμύρια. Εν συνεχεία, 6 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ενώ άλλα 8 εκατομμύρια μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας.

«Εκατό εκατομμύρια, ένας αριθμός που μας υποχρεώνει να σκεφτούμε και μας ανησυχεί», είπε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι. «Είναι ένα ρεκόρ που δεν θα έπρεπε να είχε υπάρξει ποτέ. Μας καλεί να επιλύσουμε και να αποτρέψουμε τις καταστροφικές συγκρούσεις, να βάλουμε τέρμα στις διώξεις και να κοιτάξουμε τους λόγους που υποχρεώνουν αθώους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», πρόσθεσε ο Γκράντι.

Οι εσωτερικοί πρόσφυγες είναι 53,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Εσωτερικής Μετανάστευσης του ΟΗΕ. Οι υπόλοιποι έχουν καταφύγει σε άλλες χώρες ως αναγνωρισμένοι ή μη πρόσφυγες.

Αύξηση των προσφύγων από τον πόλεμο σε Ουκρανία και Αιθιοπία και τις συγκρούσεις σε Αφγανιστάν, Μπουρκίνα Φάσο, Μιανμάρ, Νιγηρία, Κονγκό.

«Η διεθνής αντίδραση απέναντι στους ανθρώπους που έφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν εξαιρετικά θετική», σημείωσε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Υπάρχει συμπόνια. Χρειαζόμαστε μια αντίστοιχη κινητοποίηση για όλες τις κρίσεις ανά τον κόσμο». Ο Γκράντι συμπλήρωσε ότι η φροντίδα προς τους πρόσφυγες είναι ένα μέτρο ανάγκης, ενώ ο πραγματικός στόχος πρέπει να είναι η αποφυγή των συγκρούσεων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιπτώσεις τής κάθε σύγκρουσης του 2021 και κάποια πρώτα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2022 θα περιλαμβάνονται στην έκθεση της Υπατης Αρμοστείας που αναμένεται να δημοσιευθεί στα μέσα Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή