Εκδίκηση ζητάει η Τεχεράνη

Τις ΗΠΑ δείχνει για τη δολοφονία αξιωματούχου των Φρουρών της Επανάστασης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδίκηση για τη δολοφονία του συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης Χασάν Σαφιάντ Χονταγιαρί, την Κυριακή, ορκίστηκε ότι θα πάρει το καθεστώς της Τεχεράνης. Ο συνταγματάρχης δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, αργά το μεσημέρι, έξω από το σπίτι του σε καλά φυλασσόμενο δρόμο της πρωτεύουσας του Ιράν, από αγνώστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Η ιρανική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη της ενέργειας στις «δυνάμεις της αλαζονείας», όρος με τον οποίο περιγράφονται οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και το Ισραήλ.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε ότι πρέπει να εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της δολοφονίας, υπογραμμίζοντας ότι «θα πάρουμε εκδίκηση για το αίμα αυτού του μεγάλου μάρτυρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε αυτό το έγκλημα βλέπουμε τη χείρα της παγκόσμιας αλαζονείας».

Το κρατικό ιρανικό πρακτορείο IRNA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος, όπου απεικονίζεται το θύμα της επίθεσης γερμένο στη θέση του οδηγού ενός λευκού αυτοκινήτου, με τα αίματα να έχουν καλύψει το πουκάμισό του και το δεξί του χέρι, ενώ παρέμενε δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης επίσης ανακοίνωσαν ότι έχουν «συλλάβει πολλούς «αλήτες» που συνδέονται με την υπηρεσία πληροφοριών του σιωνιστικού κράτους», εννοώντας ότι κρατούν άνδρες της Μοσάντ, «οι οποίοι εμπλέκονται σε πληθώρα εγκληματικών πράξεων όπως ληστείες, απαγωγές και δολοφονίες».

Στην υπογραφή ψευδούς ομολογίας εξαναγκάστηκε η Ναζανίν Ζαγκαρί Ράτκλιφ προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη.

Στο σημείο της δολοφονίας έφτασε και ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης ζητώντας από την αστυνομία να ενεργήσει άμεσα για τη σύλληψη των δραστών. Από τις αντιδράσεις των αξιωματούχων διαφαίνεται ότι ο συνταγματάρχης Χονταγιαρί ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Δύναμης Κουντς, του τμήματος των Φρουρών της Επανάστασης που ασχολείται με επιχειρήσεις κατασκοπείας και πρακτικές αντισυμβατικού πολέμου.

Εξι χρόνια στη φυλακή

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Ναζανίν Ζαγκαρί Ράτκλιφ, η οποία παρέμεινε επί εξαετία στις ιρανικές φυλακές, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC αποκάλυψε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή της και την επιστροφή της στη Βρετανία ήταν η υπογραφή της ψευδούς ομολογίας της. Οπως διευκρίνισε, μαζί της βρισκόταν αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος, παρότι υπήρξε μάρτυρας στη διαδικασία, δεν παρενέβη. Η γυναίκα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αν δεν «ομολογούσε» εγγράφως δεν επρόκειτο να της επιτραπεί να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που τη μετέφερε στην ελευθερία.

«Το Ιράν χρησιμοποιεί τέτοιες ψευδείς ομολογίες ως εργαλείο για την προπαγάνδα του», τόνισε η Ζαγκαρί Ράτκλιφ μιλώντας στην εκπομπή «Η ώρα της γυναίκας» με την Εμα Μπάρνετ. Ενα ερώτημα, όπως είπε, που μένει αναπάντητο είναι γιατί το Λονδίνο δεν αντέδρασε στον εξαναγκασμό της να ομολογήσει εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT