Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκοπούν το Ντονμπάς οι Ρώσοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκοπούν το Ντονμπάς οι Ρώσοι

Εκκληση του Κιέβου για μεγαλύτερη και ταχύτερη στρατιωτική βοήθεια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς χθες συμπληρώνονταν τρεις μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Αρχές του Χαρκόβου, δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της χώρας, άνοιξαν εκ νέου το μετρό, όπου χιλιάδες άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο τις μέρες και τις νύχτες των καταιγιστικών βομβαρδισμών. Μια σημαδιακή εξέλιξη, που ήρθε να υπογραμμίσει τη μεγαλύτερη επιτυχία των Ουκρανών σε αυτόν τον πόλεμο, δηλαδή την απώθηση των εισβολέων από τις μεγάλες πόλεις του Βορρά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Νοτιότερα, η κατάσταση διαγραφόταν πιο ανησυχητική για τους Ουκρανούς. Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμάκωναν χθες την ολομέτωπη επίθεσή τους στις δίδυμες πόλεις που βρίσκονται εκατέρωθεν του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, το Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική όχθη και το Λισιτσάνσκ στη δυτική. Πρόκειται για τις τελευταίες πόλεις που συνεχίζουν να ελέγχουν οι Ουκρανοί στην επαρχία Λουγκάνσκ. Ενδεχόμενη άλωσή τους θα επέτρεπε στους Ρώσους να επιτεθούν από πολύ καλύτερες θέσεις στη γειτονική επαρχία Ντονέτσκ και να έρθουν πιο κοντά στον βασικό τους στόχο, τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).

«Ο εχθρός έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στην περικύκλωση του Λισιτσάνσκ και του Σεβεροντονέτσκ», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, Σεργκέι Γκαϊντάι. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατήγγειλε την «ανηλεή» ρωσική εκστρατεία και τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως περισσότερα όπλα από τη Δύση, ιδιαίτερα εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων, όπλα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και τεθωρακισμένα οχήματα.

Βρίσκουν πτώματα

Ασυγκίνητη η Μόσχα από το ιταλικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός και ανησυχία για νέες εκατόμβες τύπου Μαριούπολης.

Καθώς η μάχη του Ντονμπάς μπαίνει στην αποφασιστική φάση της, ενισχύονται οι φόβοι στο Κίεβο για επανάληψη των τακτικών καμένης γης και για νέες εκατόμβες αμάχων, ανάλογες με εκείνες που έζησε η Μαριούπολη. Στη μαρτυρική πόλη, που πλέον ελέγχεται ολοκληρωτικά από τους Ρώσους, εντοπίζονται καθημερινά νεκροί κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων. Σύμφωνα με βοηθό του δημάρχου της πόλης, περίπου 200 πτώματα εντοπίστηκαν στο υπόγειο πολυώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε.

Σε δηλώσεις του με αφορμή τη συμπλήρωση τριών μηνών από την έναρξη της εισβολής, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δικαιολόγησε την καθυστέρηση στην επίτευξη των στρατιωτικών στόχων ισχυριζόμενος ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός επιδιώκει «να αποφύγει τις απώλειες στις γραμμές του άμαχου πληθυσμού». Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της προεδρίας, Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δεν κυνηγούν χρονοδιαγράμματα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι στόχοι της εκστρατείας θα εκπληρωθούν.

Από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Χένρι Κίσινγκερ υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει κάποιες παραχωρήσεις για να υπάρξει ειρήνευση και ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιδιώξουν ταπείνωση της Ρωσίας, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μείζονες απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει παραλάβει το ιταλικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός και επιφυλάχθηκε για τη ρωσική αντίδραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή