Αρραγές το μέτωπο Ρωσίας και Κίνας

Αρραγές το μέτωπο Ρωσίας και Κίνας

Με κοινά αεροπορικά γυμνάσια απάντησαν στις τοποθετήσεις του Τζο Μπάιντεν για Ταϊβάν και Ουκρανία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την πολύκροτη δέσμευση του Τζο Μπάιντεν για στρατιωτική στήριξη της Ταϊβάν έναντι της Κίνας και τους παραλληλισμούς του με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Μόσχα και Πεκίνο έδωσαν την απάντησή τους επιβεβαιώνοντας ότι το μεταξύ τους μέτωπο παραμένει αρραγές.

Στρατιωτικά αεροσκάφη των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις, περιπολώντας πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Τα γυμνάσια κράτησαν 13 ώρες και συνέπεσαν με την ολοκλήρωση της πενθήμερης περιοδείας Μπάιντεν στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού.

«Η Κίνα δεν εγκαταλείπει τη Ρωσία. Αντίθετα, αυτές οι ασκήσεις δείχνουν ότι η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να υπερασπιστεί το ανατολικό τμήμα της, τη στιγμή που ο στρατός της πολεμάει στο δυτικό μέτωπο», εκτιμούσε Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία του.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της «τετράδας» (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία), ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πάγια στρατηγική της χώρας του ως προς το ζήτημα της Ταϊβάν. Το κοινό ανακοινωθέν των τεσσάρων αναφέρεται αόριστα στην ουκρανική κρίση, καθώς η Ινδία απέτρεψε κάθε αναφορά στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε δημόσια εκδήλωση στη Μόσχα, δήλωνε: «Αν αυτοί (οι Δυτικοί) θελήσουν να μας κάνουν προτάσεις για αποκατάσταση των σχέσεων, θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά αν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο ή όχι».

Προσέθεσε δε ότι, σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα για τη Ρωσία είναι πλέον η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα, κάτι που «δεν θα ωφελήσει μόνο τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και την ανάπτυξη της ρωσικής Απω Ανατολής και της Σιβηρίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή