ΗΠΑ: Οργή και σοκ για την επιδημία βίας

ΗΠΑ: Οργή και σοκ για την επιδημία βίας

Δεκαεννέα μαθητές και δύο δασκάλες νεκροί – Να βρούμε το κουράγιο να τα βάλουμε με τη βιομηχανία όπλων, είπε ο Μπάιντεν

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Η λέξη αποτροπιασμός είναι φτωχή για να περιγράψει το μέγεθος της φρίκης που εκτυλίχθηκε την Τρίτη στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης Ουβάλντε, στο νοτιοδυτικό Τέξας. Δεκαεννέα μαθητές και μαθήτριες της τετάρτης δημοτικού και δύο δασκάλες δολοφονήθηκαν αγρίως μέσα στην τάξη τους από δράστη, ο οποίος είχε αγοράσει νομίμως δύο ημιαυτόματα όπλα και 375 σφαίρες αμέσως μόλις συμπλήρωσε τα 18 του χρόνια, την περασμένη εβδομάδα.

Ο δράστης πυροβόλησε πρώτα την 66χρονη γιαγιά του, η οποία επέζησε, της πήρε το αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε στο δημοτικό σχολείο Ρομπ, χωρίς να είναι σε θέση να τον σταματήσει ο ένοπλος φρουρός στην είσοδο. Κλειδώθηκε σε μια τάξη και επί 45 λεπτά πυροβολούσε τα παιδιά και τις δασκάλες, ενώ στις γύρω αίθουσες οι δάσκαλοι φυγάδευαν τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου από τα παράθυρα. Τελικά έπεσε νεκρός από τα πυρά ομάδας αστυνομικών και συνοριοφυλάκων.

Ελλιπή μέτρα

ΗΠΑ: Οργή και σοκ για την επιδημία βίας-1

Ο 18χρονος δράστης είχε ανακοινώσει τις προθέσεις του στο Facebook με σύντομα μηνύματα («θα πυροβολήσω τη γιαγιά μου», «θα επιτεθώ σε ένα σχολείο»).

Ο Ράμος, ισπανόφωνος, όπως και το 80% των κατοίκων της πόλης των 16.000 κατοίκων, είναι ο δεύτερος 18χρονος σε διάστημα δέκα ημερών που προμηθεύεται ημιαυτόματο όπλο και προχωρεί σε μαζική δολοφονία. Στις 14 Μαΐου, ο επίσης 18χρονος λευκός Πέιτον Τζέντρον από την πολιτεία της Νέας Υόρκης πυροβόλησε και σκότωσε δέκα μαύρους Αμερικανούς σε σούπερ μάρκετ στο ανατολικό Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, σε μια ενέργεια με ρατσιστικά κίνητρα. «Πώς μπορεί ένας 18χρονος να μπορεί να προμηθεύεται ημιαυτόματα όπλα, ενώ δεν είναι καν σε νόμιμη ηλικία να αγοράσει αλκοόλ; Αυτό θα το αλλάξω», υποσχέθηκε η κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόχτσουλ, δεσμευόμενη να ανεβάσει τη νόμιμη ηλικία τουλάχιστον για τα επιθετικά τυφέκια στα 21 χρόνια.

«Είναι λάθος να μπορεί ένας 18χρονος να πάει σε ένα κατάστημα και να πάρει επιθετικά όπλα. Τι χρειάζονται τα ημιαυτόματα αν όχι για να σκοτώσεις κάποιον;», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν. Ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μετά τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, με 26 νεκρούς, το 2012, ο Μπάιντεν είχε επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία, να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Γερουσία για την ψήφιση αυστηρότερης νομοθεσίας. «Οι κατασκευαστές όπλων εδώ και δύο δεκαετίες υιοθετούν τακτικές επιθετικού μάρκετιγκ ημιαυτόματων όπλων, τα οποία τους αποδίδουν και το μεγαλύτερο κέρδος. Για όνομα του Θεού, πρέπει να βρούμε το κουράγιο να σταθούμε απέναντι στη βιομηχανία», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος εισπράττοντας αποδοκιμασίες από τους Ρεπουμπλικανούς που βρίσκονταν στο ακροατήριο.

Προσφυγές

Κάποιοι χαροκαμένοι γονείς προηγούμενων μαζικών δολοφονιών σε αμερικανικά σχολεία προσπάθησαν να κάνουν αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ο Μπάιντεν, να αντιπαρατεθούν στη βιομηχανία όπλων. Προσέφυγαν εναντίον της κατασκευάστριας εταιρείας Ρέμινγκτον, η οποία υποχρεώθηκε να τους καταβάλει 73 εκατομμύρια δολάρια σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πάντως, στο τοπικό κατάστημα κυνηγετικών ειδών και όπλων της Ουβάλντε, από το οποίο ο Ράμος είχε πρόσφατα κάνει τις μοιραίες αγορές, η κίνηση χθες ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα και ο ιδιοκτήτης δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις Αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή