ΗΠΑ: Διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

ΗΠΑ: Διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Αυξάνονται οι σκεπτικιστές γονείς στην Αμερική μετά την πανδημία, απειλώντας την πρόοδο δεκαετιών.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα τάση μεταξύ των Αμερικανών γονέων φαίνεται να γέννησε η πανδημία. Ακόμα και εκείνοι που ακολουθούσαν με ευλάβεια το εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών τους, σήμερα αντιδρούν όταν καλούνται να τα εμβολιάσουν κατά της COVID-19 αλλά και των συνηθισμένων παιδικών ασθενειών. Τις περισσότερες φορές επικαλούνται πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει από σελίδες ακροδεξιών και αντιεμβολιαστών.

Οι παιδίατροι διαπιστώνουν τους τελευταίους μήνες ότι οι γονείς αρνητές δεν είναι αμόρφωτοι. Ομως έχουν πέσει θύματα της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19. Ταυτόχρονα, επηρεάζονται από τη γενικότερη διάβρωση της εμπιστοσύνης προς τους υγειονομικούς.

Οι Αμερικανοί παιδίατροι διαπιστώνουν ότι οι σκεπτικιστές γονείς αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια όλων των παιδικών εμβολίων και δεν πηγαίνουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. «H παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κατά της COVID-19 φαίνεται ότι συμπαρασύρει τα πάντα», τονίζει ο δρ Τζέισον Τερκ, παιδίατρος στο Τέξας. Οι επιστήμονες εκτιμούν, επίσης, ότι η πολιτικοποίηση της πανδημίας ενισχύει τους δισταγμούς των γονέων. Η παιδίατρος Κέιτ Στίβενσον στην κομητεία Οραντζ της Καλιφόρνιας, φοβάται ότι «η αντίθεση στις επιστήμες θα αποτελέσει μέρος της πολιτικής ταυτότητας κάποιων ανθρώπων. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό».

Εάν αυτή η δυναμική εξακολουθήσει, είναι βέβαιο ότι θα χαθούν χρόνια προόδου και εμβολιαστικών εκστρατειών των υγειονομικών φορέων. Πριν από την πανδημία, το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κατατάξει τη διστακτικότητα έναντι των εμβολίων μεταξύ των 10 μεγαλύτερων απειλών για τη δημόσια υγεία.

Ηδη, ο δρ Σον Ο’ Λίρι, της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, εκφράζει φόβους ότι στο εγγύς μέλλον θα δούμε επιδημίες που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με τον εμβολιασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή