Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλοι στο πόδι για το Ιωβηλαίο

Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλοι στο πόδι για το Ιωβηλαίο

Πυρετώδεις προετοιμασίες και πλήθος εκδηλώσεων προς τιμήν της Ελισάβετ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ορμή αποκτούν οι εκδηλώσεις για το πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ. Χθες, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Βρετανίας παρουσίασε το μεγαλύτερο νόμισμα που κατασκεύασε ποτέ, επί τη ευκαιρία των εορτασμών για την επέτειο των 70 ετών βασιλείας της Ελισάβετ. Το νόμισμα, που ζυγίζει 15 κιλά, κατασκευάστηκε κατόπιν παραγγελίας από ιδιώτη συλλέκτη. H διάμετρός του φτάνει τα 22 εκατοστά, είναι κατασκευασμένο από καθαρό χρυσάφι και για τη δημιουργία του χρειάστηκαν 400 ώρες εργασίας. Η αξία του ανέρχεται σε 17.500 ευρώ. Στη μία πλευρά απεικονίζεται η μορφή της 96χρονης βασίλισσας και στην άλλη το μονόγραμμά της «EIIR»(Εlizabeth II Regina). Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, επ’ ευκαιρία του πλατινένιου Ιωβηλαίου, έδωσε επίσης στην κυκλοφορία 1,3 εκατομμύριο αναμνηστικά νομίσματα των 50 πενών.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλοι στο πόδι για το Ιωβηλαίο-1

Παρασκήνιο στα ανάκτορα

Το μεγαλύτερο ολόχρυσο νόμισμα, που ζυγίζει 15 κιλά, δημιούργησε το Βασιλικό Νομισματοκοπείο.

Σημαντικές είναι και οι παρασκηνιακές εξελίξεις στα ανάκτορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρίγκιπας Ανδρέας επισκέπτεται καθημερινά τη μητέρα του σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει το όνομά του και τη θέση του στις αγκάλες της βασιλικής οικογενείας, μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Επσταϊν. Σύμφωνα με κύκλους των ανακτόρων, ο πρίγκιπας προσπαθεί να εξιλεωθεί για ό,τι έκανε και εν μέρει τα κατάφερε. Παρότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί στο μπαλκόνι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ την ημέρα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης που σηματοδοτεί τα «επίσημα γενέθλια» της βασίλισσας, θα παραστεί σε άλλες εκδηλώσεις στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπως και στην τελετή για τους ιππότες του Τάγματος της Περικνημίδας. Πηγή των ανακτόρων, πάντως, ανέφερε ότι η υπόλοιπη οικογένεια θεωρεί ότι θα πρέπει να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας μετά τη ζημία που προκάλεσε στον θεσμό με τη συμπεριφορά του.

Το «Δέντρο των Δέντρων»

Ο περιβάλλων χώρος των ανάκτορων του Μπάκιγχαμ σφύζει από ζωή και δραστηριότητα καθώς κλιμακώνονται οι εργασίες για την ημέρα της μεγάλης παρέλασης. Τις τελευταίες ώρες τοποθετήθηκε έξω από την επίσημη βασιλική κατοικία το λεγόμενο «Δένδρο των Δένδρων», που θα αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των εορτασμών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή του Βρετανού σχεδιαστή Τόμας Χέδεργουικ, με την οποία αποτίνει τιμή στην πρωτοβουλία της βασίλισσας «Green Canopy Initiative», που σκόπευε να ενθαρρύνει τους Βρετανούς να φυτέψουν δένδρα επ’ ευκαιρία του Ιωβηλαίου. Το μοναδικό γλυπτό αποτελείται από 80 μεταλλικά κλαδιά, στα οποία βρίσκονται 350 γλαστράκια από αλουμίνιο, με το βασιλικό μονόγραμμα, όπου έχουν φυτευτεί δενδρύλλια. Την ερχόμενη Πέμπτη το γλυπτό θα φωταγωγηθεί και θα αποτελέσει τον βασικό «φάρο του πλατινένιου Ιωβηλαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή