Ένα γκράφιτι για την «Αγία Javelin», το σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης

Ένα γκράφιτι για την «Αγία Javelin», το σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης

Απεικονίζει την Παναγία να κρατάει ένα FGM-148 Javelin, έναν κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο που έχει χρησιμοποιηθεί από τους Ουκρανούς για να καταστρέψει τα ρωσικά τανκς.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τοίχους ενός πολυώροφου κτιρίου στο Κίεβο, στολίζει πλέον ένα γκράφιτι με την… «Αγία Javelin» η οποία έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.

Έχοντας ως έμπνευση το διάσημο έργο τέχνης «Madonna Kalashnikov», η Αγία Javelin δημιουργήθηκε το 2018, αλλά γνώρισε διεθνή αναγνώριση μετά τη ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ένα γκράφιτι για την «Αγία Javelin», το σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης-1

Ουσιαστικά, απεικονίζει την Παναγία να κρατάει ένα FGM-148 Javelin, έναν κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο που έχει χρησιμοποιηθεί από τους Ουκρανούς για να καταστρέψει τα ρωσικά τανκς.

Η ομάδα που σχεδίασε το γκράφιτι, η Kailas-V, αναφέρει ότι σχεδιάστηκε για να μαζευτούν χρήματα για την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει συγκεντρώσει 2 εκατ. δολάρια.

Αρκετές θρησκευτικές ομάδες αντέδρασαν στη θέα του γκράφιτι. Ωστόσο, ένας από τους εμπνευστές του κάλεσε τους επικριτές να θυημηθούν ότι στην ιστορία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον θρησκευτικά σύμβολα για ηθική στήριξη.

Ένα γκράφιτι για την «Αγία Javelin», το σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης-2

Τον Μάρτιο, ένας Καναδός πρώην δημοσιογράφος μετέτρεψε την «Αγία Javelin» σε μάρκα και άρχισε να πουλάει τσάντες, μπλουζάκια, σημαίες, αυτοκόλλητα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς με την Παναγία να κρατάει το αντιαρματικό όπλο.

Μπλούζα με την «Αγία Javelin» έχει φορέσει και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Συνολικά, από τις πωλήσεις της μάρκας έχουν μαζευτεί πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, τα οποία έχουν δοθεί ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Φωτογραφίες: Associated Press

Με πληροφορίες από Sky News, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή