Η δημοσιογράφος Μαρίνα Οφσιάνικοβα τιμήθηκε με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ

Η δημοσιογράφος Μαρίνα Οφσιάνικοβα τιμήθηκε με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οφσιάνικοβα, πρώην δημοσιογράφος του Πρώτου καναλιού της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης η οποία είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως όταν εμφανίσθηκε την ώρα του δελτίου ειδήσεων μ’ ένα αυτοσχέδιο πλακάτ να καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τιμήθηκε με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για την «δημιουργική διαμαρτυρία». Η τελετή βράβευσης που έγινε στο Όσλο μεταδόθηκε χθες μέσω του YouTube. 

«Η Ρωσία πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Το φως πρέπει να θριαμβεύσει πάνω στο σκοτάδι», δήλωσε η Οφσιάνικοβα, στην ομιλία της κατά την τελετή βράβευσης. Η Οφσιάνικοβα συνέκρινε αυτό που συμβαίνει στην Ρωσία με τον κόσμο που απεικονίζει στο μυθιστόρημά του «1984» ο Τζορτζ Όργουελ. 

«Σε 20 χρόνια η Ρωσία μετατράπηκε σ ένα ολοκληρωτικό κράτος. Σήμερα φυλακίζουν ανθρώπους επειδή λένε ‘όχι στον πόλεμο’. Και ο πρόεδρος της χώρας είναι εγκληματίας πολέμου». 

Η πρώην δημοσιογράφος του Πρώτου καναλιού της ρωσική τηλεόρασης προσέθεσε ότι στα 20 χρόνια της διακυβέρνησής του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστρεψε τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης στην Ρωσία δημιουργώντας στην θέση τους «μια προπαγανδιστική μηχανή κυνισμού και ψεύδους». Η ίδια είπε ότι το χρηματικό ποσό του βραβείου θα το διαθέσει για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. 

Τον Μάρτιο η Μαρία Οφσιάνικοβα είχε εμφανισθεί στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Πρώτου καναλιού με το αντιπολεμικό πλακάτ που έγραφε «Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα. Εδώ σας λένε ψέματα». Στην Οφσιάνικοβα επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρουβλίων για την πράξη της αυτή, η οποία δεν έγινε με την έγκριση των αρχών. Αργότερα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ρωσία. 

Πηγή: DW 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή