Πόλεμος στην Ουκρανία: Ζελένσκι εναντίον Κίσινγκερ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ζελένσκι εναντίον Κίσινγκερ

Οργισμένη αντίδραση στις προτάσεις για εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους απάντησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις νουθεσίες του Χένρι Κίσινγκερ και της διεύθυνσης των New York Times για κάποιου είδους συμβιβασμό με τη Ρωσία ώστε να επιτευχθεί ειρήνευση το συντομότερο δυνατόν. «Εχει κανείς την εντύπωση ότι το ημερολόγιο του κ. Κίσινγκερ δεν είναι του 2022, αλλά του 1938», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στο τελευταίο του μήνυμα μέσω βίντεο, παραπέμποντας στη Συμφωνία του Μονάχου, όταν Αγγλοι και Γάλλοι πρόδωσαν την Τσεχοσλοβακία ελπίζοντας ότι θα κατευνάσουν τον Χίτλερ. «Ισως και οι New York Times να έγραψαν κάτι παρόμοιο το 1938», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο παλαίμαχος της αμερικανικής διπλωματίας είχε προτείνει ειρήνευση με επιστροφή στο status quo ante, κάτι που προϋποθέτει να αναγνωρίσει το Κίεβο την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αλλά και χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία και η Ουγγαρία, πιέζουν για άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Κανείς δεν θα διαπραγματευτεί ούτε ένα γραμμάριο εθνικής κυριαρχίας, ούτε ένα χιλιοστό από τα εδάφη μας», διακήρυξε σε δικό του μήνυμα μέσω βίντεο ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολέξι Αρέστοβιτς, και συνέχισε: «Τα παιδιά μας πεθαίνουν, οι στρατιώτες μας τεμαχίζονται από όλμους κι αυτοί μας λένε να θυσιάσουμε εδάφη. Να πάνε να χαθούν. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ».

Η παρέμβαση Σολτς

Κερδίζουν έδαφος στο Ντονμπάς οι Ρώσοι – Τουρκική μεσολάβηση για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών.

Μιλώντας δύο μέρες μετά τον Κίσινγκερ στο Νταβός, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς τόνισε χθες ότι «ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα νικήσει… Δεν θα υπάρξει υπαγορευμένη ειρήνη. Η Ουκρανία δεν θα δεχθεί ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε εμείς θα το δεχθούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπει η Μόσχα την πολύκροτη τοποθέτηση Κίσινγκερ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Ουκρανία οφείλει να αποδεχθεί τις ρωσικές αξιώσεις προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Μέχρι τώρα, οι ρητές απαιτήσεις της Ρωσίας συνίστανται στην αποδοχή της προσάρτησης της Κριμαίας και της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών του Ντονμπάς, δηλαδή του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ανώτατος αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, ο στρατηγός Ολέξι Γκρομόφ, αναγνώρισε χθες ότι «η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα» στο Ντονμπάς, όπου οι δυνάμεις της κερδίζουν εδάφη. Διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι οι εισβολείς κατέλαβαν τη μικρή πόλη Σβιτλοντάρσκ και βρίσκονταν πολύ κοντά στο να περικυκλώσουν το στρατηγικής σημασίας Σεβεροντονέτσκ και το γειτονικό Λισιτσάνκ. Στην Αγκυρα, Τούρκος αξιωματούχος που κράτησε την ανωνυμία του δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται με Ρωσία και Ουκρανία για το άνοιγμα διαδρόμων που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «κρατάει όμηρο τον κόσμο», κάτι που απέρριψε το Κρεμλίνο. Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των ουκρανικών σιτηρών και για τις τουρκικές αντιρρήσεις στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είχε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή