Κινεζική επίθεση φιλίας στον Νότιο Ειρηνικό

Κινεζική επίθεση φιλίας στον Νότιο Ειρηνικό

Το Πεκίνο επιδιώκει συμφωνίες με 10 χώρες ως απάντηση στις αμερικανικές συμμαχίες

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΙΑΡΑ. Απέναντι στο αμερικανικό «Οικονομικό Πλαίσιο του Ινδικού – Ειρηνικού», που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν στο Τόκιο, η Κίνα επιχειρεί να συνάψει πολυμερή συμφωνία με δέκα νησιωτικές χώρες του Νότιου Ειρηνικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, επισκέφθηκε χθες τα Νησιά του Σολομώντα, χώρα με την οποία το Πεκίνο έχει ήδη υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταβεί στο Κιριμπάτι, στην Τόνγκα, στη Σαμόα, στο Βανουάτου, στην Παπούα Νέα Γουινέα, στο Ανατολικό Τιμόρ και στα νησιά Φίτζι.

Στον τελευταίο σταθμό θα συζητήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών των ενδιαφερόμενων χωρών το πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα των υποδομών, της αλιείας, της πρόληψης ασθενειών και της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Ενα από τα νησιωτικά κράτη που έλαβαν την κινεζική πρόσκληση, η Μικρονησία, προέτρεψε τα υπόλοιπα να αρνηθούν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «προπέτασμα καπνού με στόχο να αποκτήσει η Κίνα τον έλεγχο της περιοχής μας». Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, μετέβη χθες στα νησιά Φίτζι για να πείσει τη χώρα να μην αποχωρήσει από την τροχιά της Αυστραλίας, όπως έκαναν τα Νησιά του Σολομώντα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, συνοψίζοντας χθες τη στρατηγική της χώρας του απέναντι στην Κίνα, σημείωσε ότι οι πολυετείς απόπειρες των ΗΠΑ να εντάξουν την Κίνα στη δυτική τάξη πραγμάτων απέτυχαν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ο στόχος τώρα πρέπει να είναι ο σχηματισμός συμμαχιών με άλλα κράτη ώστε να μειωθεί η επιρροή του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT