Μακελειό στο Τέξας: Ένα πελώριο και σπαρακτικό «γιατί»

Μακελειό στο Τέξας: Ένα πελώριο και σπαρακτικό «γιατί»

Αγνωστοι οι λόγοι της καθυστερημένης επέμβασης της αστυνομίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙNΓΚΤΟΝ. Πολλά αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν για τη στάση της αστυνομίας στα 60 μοιραία λεπτά από τη στιγμή που ο 18χρονος ένοπλος εισέβαλε στο φρουρούμενο δημοτικό σχολείο της Ουβάλντε, στο Τέξας, το μεσημέρι της Τρίτης, μέχρι τη στιγμή που έπεσε νεκρός, αφού είχε στερήσει τη ζωή σε 19 παιδιά και δύο δασκάλες. Βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως χθες δείχνει γονείς συγκεντρωμένους έξω από το σχολείο να ζητούν από αστυνομικούς να επέμβουν ή να τους δώσουν τον εξοπλισμό τους και να τους αφήσουν να μπουν οι ίδιοι, ενώ οι αστυνομικοί είχαν ρίξει κάτω και συγκρατούσαν τουλάχιστον έναν εξ αυτών.

Σε μια συνέντευξη Τύπου ελάχιστα διαφωτιστική, χθες, οι τοπικές αστυνομικές αρχές δεν εξήγησαν πώς ο δράστης πέρασε τον ένοπλο φρουρό του σχολείου και γιατί επί μία ώρα δεν υπήρξε προσπάθεια της αστυνομίας να εισέλθει στην τάξη της Δ΄ Δημοτικού, στην οποία είχε κλειστεί σκοτώνοντας τους μαθητές έναν έναν. Ενας από τους δεκάχρονους μαθητές που επέζησαν είπε ότι είχε κρυφτεί κάτω από ένα τραπέζι με τραπεζομάντιλο και δεν φαινόταν. Σύμφωνα με τον μαθητή, όταν ήρθε η αστυνομία ζήτησε από όποιον χρειάζεται βοήθεια να φωνάξει, ένα κορίτσι φώναξε και ο δράστης το σκότωσε.

Μακελειό στο Τέξας: Ένα πελώριο και σπαρακτικό «γιατί»-1
Η μικρή πόλη Ουβάλντε με τους 16.000 κατοίκους βρίσκεται σε βαθύ σοκ και θλίψη, καθώς όλοι γνώριζαν τουλάχιστον μία από τις οικογένειες που βυθίστηκαν στο πένθος. [A.P. Photo / Jae C. Hong]

 

Νεκρός ο σύζυγος

Εν τω μεταξύ, χθες τα θύματα της ασύλληπτης φρίκης αυξήθηκαν σε 22, καθώς ο σύζυγος της Ιρμα Γκαρσία, μιας από τις δύο δασκάλες που δολοφονήθηκαν αφήνοντας πίσω τέσσερα παιδιά, υπέστη θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο. Η μικρή πόλη των 16.000 κατοίκων βρίσκεται σε βαθύ σοκ, καθώς όλοι γνώριζαν τουλάχιστον μία από τις οικογένειες που βυθίστηκαν στο πένθος. Η μητέρα του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος, Αντριάνα Ρέγιες, βρισκόταν στο κοντινό Σαν Αντόνιο, όπου νοσηλεύεται η δική της μητέρα, η πρώτη που πυροβόλησε ο Ράμος. Σύμφωνα με τα όσα είπαν η ίδια και ο παππούς του δράστη, η γιαγιά ήταν η μόνη που γνώριζε ότι ο εγγονός της, μόλις έκλεισε τα 18, αγόρασε δύο ημιαυτόματα όπλα και είχε τσακωθεί μαζί του ζητώντας του να μην κυκλοφορεί με αυτά. Ο 18χρονος είχε μετακομίσει στη γιαγιά του έπειτα από τσακωμό με τη μητέρα του, προ διμήνου, στον οποίο είχε κληθεί η αστυνομία. Παρότι είχε δεχθεί σφαίρα, η γιαγιά κατόρθωσε να βγει από το σπίτι και γείτονες τηλεφώνησαν στην αστυνομία, χωρίς αυτό να αποτρέψει τη φρικτή συνέχεια.

«Δεν έχω λόγια, δεν ξέρω τι να πω γι’ αυτά τα καημένα παιδιά», είπε η μητέρα του δράστη με κλάματα.

«Δεν έχω λόγια, δεν ξέρω τι να πω γι’ αυτά τα καημένα παιδιά», είπε η Ρέγιες με κλάματα σε συνέντευξη στο δίκτυο ABC. Για τον γιο της υποστήριξε ότι «δεν ήταν τέρας, αλλά κάποιες φορές γινόταν επιθετικός». Ενας από τους φίλους του δήλωσε ότι είχε αυτοτραυματισθεί με μαχαίρι στο πρόσωπο και όταν τον ρώτησε γιατί το έκανε αυτό, απάντησε «για πλάκα». Για την παιδική του ηλικία έγινε γνωστό ότι είχε υποστεί κοροϊδίες λόγω μιας δυσκολίας που είχε στην ομιλία.

Ψεύτικη ανάρτηση

Μια ψεύτικη ανάρτηση που υποστήριζε ότι ο δράστης ήταν «τρανσέξουαλ λαθρομετανάστης» χρησιμοποιήθηκε από την αμερικανική Δεξιά για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τις τεράστιες ευθύνες του λόμπι της οπλοκατοχής. Πάντως στο ετήσιο συνέδριο της Εθνικής Ενωσης Οπλοκατοχής, που θα διεξαχθεί σήμερα στο Χιούστον του Τέξας και στο οποίο θα μιλήσει ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, απαγορεύονται τα όπλα εντός της αιθούσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή