Λαθραία διακίνηση αιγυπτιακών αρχαιοτήτων

Λαθραία διακίνηση αιγυπτιακών αρχαιοτήτων

Δίωξη του πρώην προέδρου του μουσείου Λούβρου για παράνομες συναλλαγές με το παράρτημα στο Αμπου Ντάμπι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύτατες διώξεις ασκήθηκαν χθες στον πρώην πρόεδρο του μουσείου του Λούβρου, Ζαν-Λικ Μαρτινέζ. Οπως ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές της Γαλλίας, ο Μαρτινέζ κατηγορείται ότι «συνωμότησε» προκειμένου να αποκρύψει την προέλευση αιγυπτιακών αρχαιοτήτων που εκτιμάται ότι εκλάπησαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια των ταραχών της Αραβικής Ανοιξης, διαπράττοντας έτσι και το αδίκημα του «ξεπλύματος» καθώς νομιμοποίησε τα κλοπιμαία.

Στον πρώην πρόεδρο του γαλλικού μουσείου ασκήθηκαν διώξεις μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισής του από τις αστυνομικές αρχές, την Τετάρτη. Μαζί του ανακρίθηκαν και ακόμα δύο άλλοι Γάλλοι, ειδικοί στην αιγυπτιακή αρχαιολογία, οι οποίοι, ωστόσο, δεν κατηγορούνται για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αρχισε το 2018

Η παράξενη ιστορία, που στην πραγματικότητα έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, άρχισε να ξετυλίγεται τον Ιούλιο του 2018, περίπου μία διετία αφού το παράρτημα του γαλλικού μουσείου στο Αμπου Ντάμπι αγόρασε μία σπανιότατη στήλη από ρόδινο γρανίτη, στην οποία απεικονιζόταν ο φαραώ Τουταγχαμών καθώς και ακόμα τέσσερα αριστουργήματα της αρχαίας Αιγύπτου, έναντι του ποσού των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μαρτινέζ, που διετέλεσε πρόεδρος του Λούβρου στο Παρίσι από το 2013 έως το 2021, κατηγορείται σήμερα ότι «έκανε τα στραβά μάτια» στο γεγονός ότι τα πιστοποιητικά προέλευσης των αρχαιοτήτων ήταν εμφανώς πλαστά. Στην απάτη αυτή φαίνεται ότι εμπλέκονται πολλοί ειδικοί και εκτιμητές έργων τέχνης, όπως αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Canard Enchaine.

Στην Αραβική Ανοιξη

Οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι εκατοντάδες αρχαιολογικοί θησαυροί της Αιγύπτου εκλάπησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών της Αραβικής Ανοιξης, στις αρχές του 2010, και διακινήθηκαν από αρχαιοκαπήλους σε γκαλερί και μουσεία που δεν έκαναν «αδιάκριτα ερωτήματα» σχετικά με την προέλευσή τους. Το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, επίσης, αναφέρει ότι η ίδια ομάδα εκτιμητών, που εμπλέκεται στην υπόθεση, πιστοποίησε την προέλευση του επίχρυσου φερέτρου του ιερέα Νετζεμάνχ, που αγοράστηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης το 2017, προτού τελικά επιστραφεί στην Αίγυπτο τον Οκτώβριο του 2019, αφού αναγνωρίστηκε ότι τα έγγραφα που πιστοποιούσαν την προέλευσή του ήταν πλαστά.

Ο πρώην πρόεδρος του Λούβρου δεν θέλησε να σχολιάσει τις εξελίξεις, αλλά έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι όλες οι συναλλαγές και αγορές από το παράρτημα του μουσείου στο Αμπου Ντάμπι ήταν απολύτως νόμιμες, χωρίς τίποτα το μεμπτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή