Μάχη ΗΠΑ – Κίνας στον Ειρηνικό

Μάχη ΗΠΑ – Κίνας στον Ειρηνικό

Φιλόδοξη περιοδεία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών σε οκτώ νησιωτικές χώρες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε η ομιλία του Αντονι Μπλίνκεν για τις σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη, στην οποία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό διεθνούς συμμαχίας ανά-σχεσης της Κίνας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ουσιαστικά διασπείρουν παραπληροφόρηση» και «συκοφαντούν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Κίνας». Αναφορικά με την ομιλία Μπλίνκεν, ο Κινέζος αξιωματούχος εκτίμησε ότι ήταν αντανάκλαση της θέλησης των Αμερικανών «να καθηλώσουν και να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Κίνας και να θωρακίσουν την αμερικανική ηγεμονία».

Στρατηγική απειλή

Λίγα εικοσιτετράωρα ύστερα από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά στο πλευρό της Ταϊβάν στην περίπτωση που η νήσος δεχθεί επίθεση από την Κίνα, ο Αντονι Μπλίνκεν έδωσε, το βράδυ της Πέμπτης, σημαντική ομιλία αφιερωμένη στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέστησε σαφές ότι –αν και η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί την πιο άμεση προτεραιότητα για τους Αμερικανούς λόγω Ουκρανίας– η βασική στρατηγική απειλή εντοπίζεται από την Ουάσιγκτον στην ανερχόμενη ασιατική δύναμη.

Συκοφαντική χαρακτήρισε το Πεκίνο την ομιλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, που έκανε έκκληση για μέτωπο ανάσχεσης του Πεκίνου.

«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει τόσο την πρόθεση να αναμορφώσει τη διεθνή τάξη όσο, ολοένα και περισσότερο, και την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ για να το πετύχει», ανέφερε ο Μπλίνκεν. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί, όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, να μετασχηματίσει το διεθνές μπλοκ που καταδικάζει τον πόλεμο του Πούτιν σε μια ευρύτερη διεθνή συμμαχία αναχαίτισης της σοβαρότερης και μακροπρόθεσμης κινεζικής απειλής.

Στο μεταξύ, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, έχει αποδυθεί σε μια εξαιρετικά φιλόδοξη περιοδεία σε οκτώ νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, που παραδοσιακά ανήκαν στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και της περιφερειακής συμμάχου τους, Αυστραλίας. Πρώτος σταθμός, την Πέμπτη, ήταν οι Νήσοι Σολομώντα, με τις οποίες η Κίνα υπέγραψε τον Απρίλιο συμφωνία ασφαλείας, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε Ουάσιγκτον και Καμπέρα. Χθες ο Γουάνγκ βρέθηκε στο Κιριμπάτι, αξιωματούχος του οποίου δήλωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για συμφωνίες στα πεδία του εμπορίου και του τουρισμού και όχι της ασφάλειας.

Η Αυστραλή ΥΠΕΞ

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Γουάνγκ θα προεδρεύσει συνάντησης με ομολόγους του από δέκα χώρες στα νησιά Φίτζι, με την Κίνα να έχει ήδη διανείμει προσχέδιο ευρύτατης συμφωνίας συνεργασίας, που καλύπτει τα πεδία του εμπορίου, της αλιείας, της ναυσιπλοΐας, αλλά και της ασφάλειας. Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της κινεζικής επιρροής, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, ξεκίνησε τη δική της περιοδεία σε χώρες της περιοχής. Χθες εξέφρασε ανησυχίες με δηλώσεις της από τα νησιά Φίτζι για τη συμφωνία της Κίνας με τις Νήσους Σολομώντα και κάλεσε τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού να συνεργαστούν μεταξύ τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή