Κίνα – Αυστραλία: Ανταγωνιστικές κινήσεις στην περιοχή του Ειρηνικού

Κίνα – Αυστραλία: Ανταγωνιστικές κινήσεις στην περιοχή του Ειρηνικού

«Ανοίγματα» από τις δύο χώρες, που αμφότερες επιχειρούν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή του Ειρηνικού.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τη Σαμόα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο νέος ηγέτης της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, δήλωσε ότι έχει ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για τον Ειρηνικό, καθώς Πεκίνο και Καμπέρα συνεχίζουν τις ανταγωνιστικές τους προσπάθειες με σκοπό να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η Κίνα προσπαθεί να «χτίσει» πάνω στη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψε πρόσφατα με τα Νησιά του Σολομώντα, μια κίνηση που υπενθυμίζεται πως είχε προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους, μεταξύ αυτών και στην Αυστραλία.

Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει, πάντως, παρουσιαστεί να θέτει τα νησιά του Ειρηνικού μεταξύ των διπλωματικών της προτεραιοτήτων.

Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, που ορκίστηκε την περασμένη Δευτέρα, δήλωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησής του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια σχολή εκπαίδευσης στην άμυνα, στήριξη για την ασφάλεια στη θάλασσα, αύξηση της βοήθειας και μεγαλύτερη κινητοποίηση της περιοχής σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή. «Θα λειτουργήσουμε προληπτικά στην περιοχή», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, που πραγματοποιεί γύρο επαφών στην περιοχή του Ειρηνικού επιδιώκοντας μια 10μερή συμφωνία για την ασφάλεια και το εμπόριο, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Σαμόα, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Φιάμε Ναόμι Ματάαφα και υπέγραψε συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και μια «συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας», όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση οι αρχές της Σαμόα. «Η Σαμόα και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μεγαλύτερη συνεργασία που θα εκπληρώνει τα κοινά συμφέροντα και δεσμεύσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή