Ε.Ε.: Άκαρπες και πάλι οι συνομιλίες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ε.Ε.: Άκαρπες και πάλι οι συνομιλίες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα το πρωί, καθώς προσπαθούν να προετοιμάσουν έγκαιρα ένα πλαίσιο για τη Σύνοδο Κορυφής το απόγευμα της Δευτέρας, δήλωσε αξιωματούχος της Ένωσης.

Η πρόταση που συζητείται τώρα μεταξύ των «27» προϋποθέτει μια απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba (Φιλία) στα ρωσικά, ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (που διέρρευσε προ ημερών στους Financial Times), είχε ταχθεί κατά της συμπερίληψης του θέματος στην ατζέντα της προσεχούς Συνόδου Κορυφής. «Η συζήτηση του ζητήματος των κυρώσεων μεταξύ των ηγετών απουσία συναίνεσης θα ήταν αντιπαραγωγική», έγραφε ο κ. Ορμπαν.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουδαπέστη έχει ζητήσει μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής (πέντε έτη) για να μηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων υποδομών και τη μετατροπή των διυλιστηρίων της.

Το σχέδιο REPowerEU που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, περιλαμβάνει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, αλλά δεν έχει σαφείς προβλέψεις για τα ποσά που θα λάβουν οι περίκλειστες χώρες ούτε για τα χρονοδιαγράμματα χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT