Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιματηρές μάχες από τετράγωνο σε τετράγωνο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιματηρές μάχες από τετράγωνο σε τετράγωνο

Αιματηρές μάχες από δρόμο σε δρόμο διεξάγονται στην πόλη Σεβερεντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, άμεσο στόχο του ρωσικού στρατού στην εκστρατεία του για τον έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιματηρές μάχες από δρόμο σε δρόμο διεξάγονται στην πόλη Σεβερεντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, άμεσο στόχο του ρωσικού στρατού στην εκστρατεία του για τον έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε χθες ότι «οι Ρώσοι προωθούνται προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ» και περιέγραφε την κατάσταση ως «απερίγραπτα δύσκολη», καθώς οι εισβολείς είχαν σχεδόν περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα. Στη διάρκεια των βομβαρδισμών σκοτώθηκε από θραύσμα οβίδας ο Γάλλος δημοσιογράφος Φρεντερίκ Λεκλέρκ- Ιμόφ, απεσταλμένος του τηλεοπτικού δικτύου BFMTV.

Αν οι Ρώσοι καταφέρουν να αλώσουν το Σεβεροντονέτσκ και τη γειτονική, δίδυμη πόλη Λισιτσάνσκ, στην απέναντι όχθη του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, θα έχουν θέσει υπό έλεγχο ολόκληρο το Λουγκάνσκ, μία από τις δύο επαρχίες που απαρτίζουν το Ντονμπάς. Σε μια προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού των ουκρανικών στρατευμάτων, ο πρόεδρος Ζελένσκι επισκέφθηκε τη νύχτα της Κυριακής θέσεις μάχης στη γειτονική επαρχία του Χαρκόβου, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα κατόρθωσαν πρόσφατα να απωθήσουν τους εισβολείς. Σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατιωτικό αναλυτή Ολέχ Ζντάνοφ, οι Ρώσοι επείγονται να ολοκληρώσουν την κατάληψη ολόκληρου του Λουγκάνσκ και της γειτονικής επαρχίας Ντονέτσκ με οποιοδήποτε κόστος γιατί φοβούνται ότι ο συσχετισμός ισχύος στο πεδίο θα μεταβληθεί εις βάρος τους μετά την έλευση ισχυρότερων οπλικών συστημάτων από τη Δύση.

Τις προηγούμενες ημέρες, η εφημερίδα Washington Post και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κλίνει προς την αποστολή συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS) μεγάλου βεληνεκούς, που επιζητεί διακαώς η ουκρανική κυβέρνηση. Χθες όμως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν θα στείλουμε στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία», δήλωση που χαρακτήρισε «λογική» ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι Kalush Orchestra

Δεν θα στείλουμε στο Κίεβο επιθετικούς πυραύλους, ικανούς να πλήξουν τη Ρωσία, διαμηνύει ο Μπάιντεν.

Το μουσικό συγκρότημα Kalush Orchestra, που κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, πούλησε, μέσω δημοπρασίας στο Facebook, το έπαθλο για τη νίκη του αντί 900.000 δολαρίων, το οποίο θα διατεθεί για την αγορά drones.

Καθώς οι επιχειρήσεις των Ρώσων εστιάζονται στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς, οι Ουκρανοί προσπαθούν να αντεπιτεθούν στο νότιο μέτωπο. Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του προήλασαν σε περιοχές γύρω από τη Χερσώνα.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε φήμες δυτικών μέσων για την υγεία του Πούτιν, που τον εμφανίζουν να πάσχει από καρκίνο ή άλλη σοβαρή νόσο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και, στη συνέχεια, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να προσφέρει κάθε δυνατή υπηρεσία ώστε να επανεκκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ότι προσφέρεται να φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη Κέντρο Επιτήρησης εκεχειρίας σε συντονισμό με Μόσχα, Κίεβο και Ηνωμένα Εθνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT