Οπλοκατοχή – Μπάιντεν: Ελπίζει σε «λογικούς Ρεπουμπλικανούς»

Οπλοκατοχή – Μπάιντεν: Ελπίζει σε «λογικούς Ρεπουμπλικανούς»

Ο Μπάιντεν αναζητάει διακομματική συναίνεση στο θέμα της οπλοκατοχής

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΞΑΣ. Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ επισκέφθηκαν την Κυριακή έναν τόπο μαζικής δολοφονίας, η οποία διαπράχθηκε από ακόμη έναν 18χρονο που είχε εύκολη πρόσβαση σε όπλα στρατιωτικού τύπου. Επιστρέφοντας από την Ουβάλντε του Τέξας, τόπο σφαγής 19 παιδιών και δύο εκπαιδευτικών, στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι.

«Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι οι λογικά σκεπτόμενοι Ρεπουμπλικανοί συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», απάντησε, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη απόπειρες για εξεύρεση διακομματικής συναίνεσης.

«Δεν μπορώ να θέσω ένα όπλο εκτός νόμου», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας στο ερώτημα αν τα στρατιωτικού τύπου ημιαυτόματα όπλα, που δεν έχουν καμία χρησιμότητα για το κυνήγι, πρέπει να απαγορευθούν. Ο δράστης της Ουβάλντε είχε προμηθευτεί δύο τέτοια όπλα της εταιρείας Daniel Defense, και μάλιστα με πίστωση.

Η εταιρεία, που λίγες ημέρες πριν από τη σφαγή διακινούσε τη φωτογραφία ενός παιδιού που κρατούσε το όπλο της, απέσυρε τη συμμετοχή της από την ετήσια σύνοδο του λόμπι της οπλοκατοχής. Στη διάσκεψη μίλησε ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι συμπληρωματικοί έλεγχοι είναι βήμα «για να σας κατασχέσουν τα όπλα».

Η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, ακόμη και στο εξαιρετικά φιλικό προς τα όπλα Τέξας, τάσσεται υπέρ αυστηρότερων κανόνων για την οπλοκατοχή. Παρ’ όλα αυτά, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Τέξας καταργεί σταδιακά ακόμη και τους περιορισμούς που προϋπήρχαν. «Το θέμα δεν είναι οι εύλογοι συμβιβασμοί που θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα επανάληψης τέτοιων συμβάντων, το θέμα είναι ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αντλεί πολιτικά οφέλη υποστηρίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να σας αφαιρέσουν συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες», είπε ο Τζέιμς Χένσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οστιν, που διενεργεί συστηματικά μετρήσεις της κοινής γνώμης γι’ αυτά τα ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT