Explainer: Πώς το πετρελαϊκό εμπάργκο επηρεάζει Ρωσία και Ευρώπη

Explainer: Πώς το πετρελαϊκό εμπάργκο επηρεάζει Ρωσία και Ευρώπη

Ποιες χώρες είναι κερδισμένες και ποιες όχι από το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έπειτα από ένα μήνα έντονων διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε επιτέλους να επιβάλει ένα σταδιακό, μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την απόφαση αυτή θα έχουμε μια σχετικά γρήγορη απαγόρευση περίπου του 70% των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς την Ε.Ε. Μέχρι το τέλος του έτους, το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 90%.

Ποιες χώρες εξαιρέθηκαν από το εμπάργκο και γιατί;

Από το εμπάργκο εξαιρέθηκε η μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγών. Ένας από τους βασικούς αγωγούς που εξαιρέθηκαν είναι και ο Druzhba (η λέξη σημαίνει «φιλία»), ο οποίος τροφοδοτεί πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η Πολωνία και η Γερμανία, που τροφοδοτούνται από το βόρειο τμήμα του αγωγού Druzhba, δεσμεύτηκαν στη Σύνοδο να τερματίσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του έτους.

Προσωρινά κερδισμένες είναι οι περίκλειστες Ουγγαρία και Σλοβακία, καθώς και η Κροατία οι οποίες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται από το νότιο τμήμα του Druzhba. Πολλοί θεωρούν ότι το μπλοκ υποχώρησε στην πίεση της Βουδαπέστης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την άμεση απαγόρευση μεταφορών πετρελαίου με πλοία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου στο μπλοκ.

Κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο αυτό. Πράγματι, σε ένα από τα πολλά σχέδια που σβήστηκαν και ξαναγράφτηκαν για το πετρελαϊκό εμπάργκο υπήρχε πρόβλεψη για εξαίρεση των μεταφορών δια θαλάσσης.

Τελικά, μετά την πίεση της Ουγγαρίας, η εξαίρεση αυτή ανετράπη. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων στον κόσμο.

Θα προχωρήσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ολοκληρωτικό πετρελαϊκό εμπάργκο;

H απάντηση: δεν είναι ξεκάθαρο. Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεσμεύτηκε ότι το μπλοκ θα συζητήσει πότε θα κλείσει το «παραθυράκι» για το πετρελαϊκό εμπάργκο «όσο το δυνατόν πιο σύντομα». Συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει δοθεί.

Η Ουγγαρία έχει ζητήσει χρήματα από την Ε.Ε. για να αναβαθμίσει τα διυλιστήριά της τα οποία μπορούν να πάρουν μόνο ρωσικό αργό. Η Κροατία χρειάζεται επίσης χρόνο για να ενισχύσει τις προμήθειές της μέσω του αγωγού Adria.

Πώς θα επηρεάσει το εμπάργκο τη Ρωσία;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ στη Ρωσία κάθε μέρα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χρηματοδοτώντας εμμέσως τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πετρελαϊκό εμπάργκο ενδέχεται να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τα έσοδα της Ρωσίας. Ωστόσο, κάποιοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι το εμπάργκο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ: μέχρι να πάρουν την απόφαση οι Βρυξέλλες, η Ρωσία έχει επωφεληθεί και συνεχίζει να πουλάει σε υψηλές τιμές, ενώ ενδεχομένως έχει βρει άλλους υποψήφιους αγοραστές.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του εμπάργκο σε καταναλωτές και εταιρείες στην Ευρώπη;

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί μετά την ανακοίνωση του εμπάργκο, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει οδηγούς και εταιρείες.

Μετά τη σχετική ανακοίνωση, η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε τα 124 δολάρια – πρόκειται για υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο – αν και έπεσε ελαφρώς λίγο αργότερα. Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί πάνω από 55% φέτος και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της από το 2008.

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ή αλλιώς: υπάρχουν και άλλες κυρώσεις που μπορούν να επιβάλουν οι Βρυξέλλες κατά της Μόσχας; Κάποιες χώρες έχουν προτείνει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Πριν τον πόλεμο, η Ε.Ε. λάμβανε το 40% του αερίου της από τη Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευθεί ότι θέλουν σταδιακά να απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Κάποιες από τις πιο ισχυρές συμμάχους της Ουκρανίας στο μπλοκ – η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής – θέλουν άμεσα να μπει τέλος στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, πιο ισχυρές χώρες – όπως η Γερμανία και η Αυστρία – έχουν δηλώσει εδώ και καιρό την αντίθεσή τους με αυτό το μέτρο. 

με πληροφορίες από Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή