Κορωνοϊός: Η Σαγκάη αναπνέει και πάλι

Κορωνοϊός: Η Σαγκάη αναπνέει και πάλι

Μετά την τραυματική εμπειρία του lockdown, οι κάτοικοι αγωνιούν για το μέλλον

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφει η κανονικότητα στη Σαγκάη έπειτα από περίπου δύο μήνες δρακόντειων περιορισμών. Τα μέτρα ήρθησαν τα μεσάνυχτα και οι Αρχές από χθες το πρωί είχαν ξεκινήσει την απομάκρυνση κιγκλιδωμάτων και πλαστικών ταινιών της αστυνομίας που εμπόδιζαν την είσοδο των πολιτών σε δημόσια κτίρια και πλατείες, αλλά και σε οικιστικά συγκροτήματα.

Από το βράδυ της Δευτέρας, κάποιοι κάτοικοι της κινεζικής οικονομικής μητρόπολης πήραν μία ανάσα ελευθερίας, αφού τους επιτράπηκε να κάνουν τον περίπατό τους στους άδειους –λόγω απαγορεύσεων της κυκλοφορίας– δρόμους της μεγαλούπολης και να απολαύσουν το ποτό ή το παγωτό τους. Ωστόσο, η αγωνία τους για το τι θα επακολουθήσει παρέμενε αισθητή.

Οι περισσότεροι, άλλωστε, δεν είχαν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν ξανά τα διαμερίσματά τους πριν από την επίσημη άρση του lockdown και είναι βέβαιο ότι όσα τραυματικά έζησαν το περασμένο δίμηνο έχουν χαραχθεί βαθιά στη μνήμη τους. Τα βίαια επεισόδια, η απελπισία που προκάλεσε η αδυναμία προμήθειας τροφίμων, φαρμάκων ή περίθαλψης, η απώλεια εισοδήματος, είναι μνήμες που θα τους ακολουθούν.

Κορωνοϊός: Η Σαγκάη αναπνέει και πάλι-1
Oι Αρχές άρχισαν την απομάκρυνση κιγκλιδωμάτων και πλαστικών ταινιών που εμπόδιζαν την είσοδο των πολιτών σε δημόσια κτίρια και πλατείες, αλλά και σε οικιστικά συγκροτήματα. [EPA/ALEX PLAVEVSKI]

Επιστροφή στην εργασία

Τα βίαια επεισόδια, η απελπισία που προκάλεσε η αδυναμία προμήθειας τροφίμων, φαρ- μάκων ή περίθαλψης, η απώλεια εισοδήματος, είναι μνήμες που θα τους ακολουθούν.

Από σήμερα η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί καθώς μεταξύ άλλων καταργείται η υποχρέωση έκδοσης «άδειας εξόδου» από τις πολυκατοικίες, οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτουργούν εκ νέου και επιτρέπεται η επιστροφή στους χώρους εργασίας. Η χαλάρωση των περιορισμών αφορά μόνο όσους κατοικούν σε περιοχές μικρού επιδημιολογικού κινδύνου, δηλαδή τα 22,5 από τα 25 εκατομμύρια κατοίκων της πόλης. Η καθολική υποχρέωση μάσκας παραμένει, ενώ αποθαρρύνονται οι κοινωνικές συναθροίσεις. Οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα εξακολουθήσουν να μη λειτουργούν, τα καταστήματα θα δουλέψουν με το 75% της χωρητικότητάς τους, ενώ τα γυμναστήρια θα επαναλειτουργήσουν μελλοντικά.

Τεστ κορωνοϊού

Οι κάτοικοι της Σαγκάης για να χρησιμοποιήσουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού ανά 72 ώρες. Εκείνοι που θα βρίσκονται θετικοί θα απομονώνονται, με την ίδια αυστηρότητα του περασμένου διμήνου, όπως και οι στενές επαφές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στη Σαγκάη διαγνώστηκαν 30 κρούσματα COVID-19.

Η Κίνα είναι, σήμερα, η μοναδική χώρα που εξακολουθεί να επιβάλλει την «πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID», στο πλαίσιο της οποίας εφαρμόζονται μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας. Παραμένει αβέβαιο κατά πόσον οι δρακόντειοι περιορισμοί θα σταθούν ικανοί να συγκρατήσουν τη μετάδοση της μετάλλαξης «Ομικρον». Τον τελευταίο καιρό, πάντως, οι κινεζικές αρχές επέλεξαν μία ηπιότερη προσέγγιση για τον έλεγχο της πανδημίας στο Πεκίνο, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι σκηνές λαϊκής οργής της Σαγκάης, αλλά και η διεθνής κατακραυγή εξαιτίας της ακραίας κρατικής καταστολής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή