Ελ Σαλβαδόρ: Το 2% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας είναι στη φυλακή

Ελ Σαλβαδόρ: Το 2% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας είναι στη φυλακή

Περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στη φυλακή μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, από τα τέλη Μαρτίου και έπειτα.

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στη φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, από τα τέλη Μαρτίου και έπειτα, μεταξύ αυτών περίπου 31.000 άνδρες και 5.000 γυναίκες.

Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των κρατουμένων στη χώρα της κεντρικής Αμερικής με τους συνολικά περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους έχει υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, με φόντο την τακτική μηδενικής ανοχής που ακολουθεί ο πλέον ο 40χρονος πρόεδρος Nayib Bukele απέναντι στις συμμορίες που δραστηριοποιούνταν επί σειρά ετών εκεί.

Ο Bukele ανήλθε στην εξουσία του Ελ Σαλβαδόρ τον Ιούνιο του 2019. Ο ίδιος μετρά περίπου τέσσερα εκατομμύρια ακολούθους στο twitter και αυτοπαρουσιάζεται, αυτοσαρκαζόμενος, ως «ο πιο cool δικτάτορας στον κόσμο».

Το κύμα συλλήψεων και φυλακίσεων των τελευταίων μηνών έρχεται στον απόηχο των πολύνεκρων επεισοδίων που είχαν προηγηθεί στον «πόλεμο» μεταξύ των συμμοριών της χώρας.

Πολλοί πολίτες παρουσιάζονται, πια, να επικροτούν τη δυναμική αντίδραση του προέδρου της χώρας.

Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλουν ωστόσο από την πλευρά τους «μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Με πληροφορίες από Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή