Μέρκελ: «Είμαι αλληλέγγυα στην Ουκρανία»

Μέρκελ: «Είμαι αλληλέγγυα στην Ουκρανία»

Την αλληλεγγύη της εξέφρασε στην Ουκρανία η Αγκελα Μέρκελ, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις της μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την αλληλεγγύη της εξέφρασε στην Ουκρανία η Αγκελα Μέρκελ, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις της μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στις επικρίσεις για τη στάση που τήρησε έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν τα 16 χρόνια που διαχειριζόταν τις τύχες της Γερμανίας.

Σχεδόν έξι μήνες μετά το τέλος της κυβερνητικής θητείας της, η τέως καγκελάριος εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία να μιλήσει δημόσια για πρώτη φορά σε εκδήλωση την Τετάρτη, με αφορμή τη συνταξιοδότηση του προέδρου της γερμανικής συνομοσπονδίας συνδικάτων DGB, Ράινερ Χόφμαν. Υστερα από σύντομη αναφορά στην ανάγκη προώθησης του κοινωνικού διαλόγου, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν μπορώ να μιλήσω αν δεν αναφερθώ στη βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία. Είμαι αλληλέγγυα στην Ουκρανία, η οποία δέχθηκε επίθεση και έπεσε θύμα εισβολής από τη Ρωσία. Στηρίζω, ασφαλώς, τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας», είπε η τέως καγκελάριος.

Εκανε λόγο για «απίστευτα θλιβερή κατάσταση» και συνάμα εξέφρασε τη χαρά της για το «τεράστιο κύμα αλληλεγγύης» που εκδηλώθηκε υπέρ των Ουκρανών. «Οι εξελίξεις μάς υπενθυμίζουν ότι η ειρήνη και η ελευθερία δεν είναι ποτέ δεδομένες», δήλωσε.

Μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία, στις 8 Δεκεμβρίου 2021, η κ. Μέρκελ πραγματοποίησε δύο δημόσιες εμφανίσεις: στις 13 Φεβρουαρίου στην ομοσπονδιακή Βουλή, με αφορμή την επανεκλογή του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Προεδρία της Δημοκρατίας, και στις 3 Μαΐου, στο ανάκτορο Μπελβί, επίσημη κατοικία του αρχηγού του γερμανικού κράτους. Εκεί, η κ. Μέρκελ παρευρέθη στην παρασημοφόρηση του ηθοποιού Ούλριχ Μάτες. Και τις δύο αυτές φορές, η κ. Μέρκελ απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.

Η τέως καγκελάριος απέφυγε να κάνει αυτοκριτική για τη στάση της έναντι του Πούτιν τα τελευταία χρόνια.

Η τέως καγκελάριος είχε εκδώσει δύο ανακοινώσεις, πριν από την ομιλία της την Τετάρτη. Στις 25 Φεβρουαρίου, 24 ώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε δηλώσει στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Γερμανίας, DpA, ότι καταδίκαζε τον επιθετικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία και «αποτελεί βαθιά τομή στην ιστορία της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο». Στις αρχές Απριλίου, η κ. Μέρκελ ενημέρωσε μέσω του γραφείου Τύπου της ότι «υποστηρίζει τις ίδιες θέσεις που υποστήριξε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βουδαπέστη το 2008», όπου είχε εκφράσει τη διαφωνία της για την είσοδο της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παρότι η δημόσια τοποθέτηση της κ. Μέρκελ στην εκδήλωση της Τρίτης έδειξε ότι η τέως, αλλά πάντα δημοφιλής, καγκελάριος είναι έτοιμη να κάνει τη φωνή της να ακουστεί, όλα δείχνουν ότι είναι παντελώς ανέτοιμη να προχωρήσει σε αυτοκριτική, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde στο Βερολίνο.

Πολλοί, ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός της, περιμένουν από αυτήν να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της απέναντι στον Πούτιν και γιατί επέμεινε σε τέτοιο βαθμό να προωθεί την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος, εφόσον ολοκληρωνόταν, θα όξυνε τη γερμανική εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή