Νέα μαζική δολοφονία στις ΗΠΑ

Νέα μαζική δολοφονία στις ΗΠΑ

Τριανταεξάχρονος ασθενής στην Οκλαχόμα σκότωσε τέσσερα άτομα σε κλινική

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επρόκειτο χθες να μιλήσει στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας την ανάγκη να ψηφιστούν «μέτρα κοινής λογικής» ώστε να προληφθούν τα πολλαπλά επεισόδια μαζικών δολοφονιών με πυροβόλα όπλα, που συγκλονίζουν τη χώρα. Σε ακόμη ένα τέτοιο επεισόδιο, χθες, 36χρονος ασθενής που ένιωθε ανυπόφορους πόνους στη μέση ένα μήνα μετά το χειρουργείο του εισέβαλε σε κλινική, σκότωσε τον γιατρό που τον είχε χειρουργήσει, έναν γιατρό ακόμη, έναν ασθενή και έναν ρεσεψιονίστ, πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Το περιστατικό αυτό συνέβη στην Τάλσα της Οκλαχόμα, ενώ περίπου την ίδια ώρα στο Οχάιο 30χρονος κρατούμενος, που εξέτιε τον έβδομο χρόνο της ποινής του για κλοπή, άρπαξε το όπλο υπαλλήλου ασφαλείας που τον συνόδευε στο νοσοκομείο, τον σκότωσε και εν συνεχεία αυτοκτόνησε.

Ειδικά ως προς τις μαζικές δολοφονίες, η μελέτη των περιστατικών δείχνει ότι οι δράστες (στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες) ανήκουν σε μία από τις δύο κατηγορίες: είτε γύρω στην ηλικία των 40 ετών, με θύματα κυρίως από τον χώρο εργασίας τους, είτε γύρω στα 20, που σκοτώνουν για να σκοτώσουν. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα κοινά χαρακτηριστικά είναι η βαθιά απόγνωση και η έλλειψη σταθερών συναισθηματικών δεσμών με άλλους ανθρώπους. Ειδικά για τους πιο νέους, η κατοχή και χρήση των όπλων παρέχει μια αίσθηση ισχύος που λείπει από άλλες πτυχές της ζωής τους.

Τα κοινά χαρακτηριστικά των δραστών, κυρίως ανδρών, είναι συνήθως η βαθιά απόγνωση και η έλλειψη σταθερών συναισθηματικών δεσμών με άλλους ανθρώπους.

Τόσο ο δράστης της δολοφονίας 19 μαθητών δημοτικού και δύο εκπαιδευτικών στην Ουβάλντε του Τέξας όσο και ο δράστης της δολοφονίας δέκα πελατών σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης ήταν 18 ετών. Δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για γενικότερη τάση, αφού όπως υπολόγισαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έξι από τις εννέα φονικότερες μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ από το 2018 έγιναν από άνδρες το πολύ 21 ετών. Από το 1949 έως το 2017 μόνο δύο από τις 30 φονικότερες μαζικές δολοφονίες διαπράχθηκαν από άνδρες ηλικίας έως 21 ετών.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε να μην επιτρέπεται η αγορά ημιαυτόματων όπλων από άτομα κάτω των 21 ετών, όπως συμβαίνει και με τα περίστροφα. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο υπάρχουν ενδείξεις ότι το ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για τον πρόεδρο Μπάιντεν, αν και οι προοπτικές να μετατραπεί η αγανάκτηση σε ουσιαστική νομοθεσία είναι ακόμη ασαφείς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να μιλήσει για τις διαδοχικές τραγωδίες και την πίεση που ασκεί στο Κογκρέσο «ώστε να περάσει νόμους κοινής λογικής για την καταπολέμηση της επιδημίας ένοπλης βίας που αφαιρεί ζωές σε καθημερινή βάση».

Εν τω μεταξύ, ο Πέιτον Τζέντρον, ο 18χρονος ακροδεξιός που αιματοκύλισε το σούπερ μάρκετ το οποίο επισκέπτονταν μαύροι στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, επρόκειτο να παρουσιαστεί χθες ενώπιον της ανακρίτριας. Στον Τζέντρον έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για 25 κακουργήματα, εκ των οποίων το πρώτο είναι η τρομοκρατία, υποκινούμενη από φυλετικό μίσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή