Πόλεμος στην Ουκρανία: O Πούτιν «πιστεύει ότι η Δύση θα εξαντληθεί»

Πόλεμος στην Ουκρανία: O Πούτιν «πιστεύει ότι η Δύση θα εξαντληθεί»

Οι ρωσικές ελίτ δίνουν μια εικόνα για τις σκέψεις του Πούτιν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος που σκέφτεται και το τι έχει στο μυαλό του ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλαπλών εικασιών από τη στιγμή που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε αποσπάσματα δηλώσεων, που ίσως προσφέρουν κάποια εικόνα για την τρέχουσα σκέψη του Ρώσου προέδρου, τουλάχιστον ένα μέλος της ελίτ της χώρας έχει υποδείξει ότι ο ηγέτης δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει σύντομα και αντιθέτως είναι πεπεισμένος ότι η αποφασιστικότητά του θα διαρκέσει περισσότερο από αυτή της Δύσης.

Το SkyNews, σε σχετικό δημοσίευμα του, ανέφερε τις παρατηρήσεις του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος είπε ότι πιστεύει ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να μεταφέρει τον πόλεμο σε μια «παρατεταμένη φάση» χτίζοντας πολυεπίπεδες άμυνες σε κατεχόμενες περιοχές στα νότια της χώρας. Αυτά τα σχόλια ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με την ολοένα και πιο διαδεδομένη άποψη ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο φθοράς.

Και μέλη της οικονομικής ελίτ της Ρωσίας είπαν στην Washington Post ότι ο κ. Πούτιν θα είναι αμείλικτος στη χρήση οικονομικών όπλων, όπως ο αποκλεισμός των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να διαβρώσει τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο.Προσθέτουν δε ότι το Κρεμλίνο έχει εκμεταλλευτεί τα πρόσφατα σημάδια δισταγμού από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως ένδειξη ότι η Δύση μπορεί να χάσει την εστίαση, ειδικά την ώρα που το παγκόσμιο ενεργειακό κόστος αυξάνεται μετά την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

Ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος, με καλές διασυνδέσεις, είπε στην εφημερίδα -υπό τον όρο της ανωνυμίας- ότι ο Πούτιν «πιστεύει ότι η Δύση θα εξαντληθεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν περίμενε την αρχικά ισχυρή και ενιαία απάντηση της Δύσης, «αλλά τώρα προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την κατάσταση και πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα θα κερδίσει». Οι δυτικοί ηγέτες είναι ευάλωτοι στους εκλογικούς κύκλους και «πιστεύει ότι η κοινή γνώμη μπορεί να ανατραπεί σε μια μέρα», πρόσθεσε.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος που πρόσκειται σε διπλωματικούς κύκλους της Μόσχας είπε ότι το εμπάργκο στις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας που ανακοινώθηκε από την ΕΕ αυτή την εβδομάδα θα «έχει μικρή επιρροή βραχυπρόθεσμα». «Η διάθεση του Κρεμλίνου είναι ότι δεν μπορούμε να χάσουμε – ανεξάρτητα από το τίμημα», είπε ο αξιωματούχος.

SkyNews

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT