Περιορισμούς στην οπλοκατοχή θέλει ο Μπάιντεν

Περιορισμούς στην οπλοκατοχή θέλει ο Μπάιντεν

Πρότεινε το όριο των επίδοξων αγοραστών να αυξηθεί από τα 18 στα 21 έτη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαγόρευση αγοραπωλησιών στρατιωτικών τυφεκίων εφόδου και γεμιστήρων υψηλής χωρητικότητας πρότεινε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Στόχος της πρότασής του, να μπει οριστικό τέλος στην ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή και στην καθημερινή αναίτια αιματοχυσία που καταγράφεται στις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν δήλωσε, επίσης, ότι αν δεν είναι εφικτή η πλήρης απαγόρευση των όπλων αυτού του τύπου, τότε το όριο ηλικίας των επίδοξων αγοραστών θα πρέπει να αυξηθεί από τα 18 στα 21 χρόνια.

Εξαιτίας, όμως, της δικομματικής πόλωσης στο Κογκρέσο, είναι εντελώς απίθανο να γίνει οποιαδήποτε πρόοδος στο θέμα του περιορισμού της οπλοκατοχής από τους Αμερικανούς. Ειδικότερα, για να περάσει η σχετική νομοθεσία από τη Γερουσία, θα πρέπει να τύχει της υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι η οπλοκατοχή συνιστά συνταγματικό δικαίωμα.

Είναι απίθανο να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του περιορισμού της οπλοκατοχής, λόγω της αρνητικής στάσης των Ρεπουμπλικανών.

Η χώρα εξακολουθεί να πενθεί εξαιτίας των δολοφονικών επιθέσεων των τελευταίων ημερών. Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι ο ένοπλος που προκάλεσε λουτρό αίματος σε νοσοκομείο της Οκλαχόμας, σκοτώνοντας έναν ασθενή και τρεις εργαζομένους, στόχευε κατά του χειρουργού που είχε πραγματοποιήσει επέμβαση στη μέση του, στις 19 Απριλίου, τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για τους μετεγχειρητικούς πόνους από τους οποίους υπέφερε. Πράγματι, κατάφερε να σκοτώσει τον χειρουργό του, δρα Πρεστον Φίλιπς, και όποιον άλλον βρήκε στον δρόμο του, προτού αυτοκτονήσει.

Στην Ουβάλντε συνεχίζονται οι κηδείες των μικρών παιδιών που δολοφονήθηκαν μαζί με δύο δασκάλες τους στο δημοτικό σχολείο Ρομπ. Το γραφείο τελετών του Τεντ Γκάντεμ ανέλαβε να φτιάξει πρωτότυπα φέρετρα, ώστε κάθε παιδί να βρεθεί στην τελευταία του κατοικία με όσα αγαπούσε στη σύντομη ζωή του. Ετσι, τα διακόσμησε με πεταλούδες από χρυσόσκονη, ήρωες από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια FortNite και Εncanto, ή με το λογότυπο του ΤikTok. «Ετσι αρχίζει η διαδικασία επούλωσης των πληγών για τους συγγενείς των θυμάτων», λένε από το γραφείο τελετών, που παραδέχονται ότι, εξαιτίας του υψηλού φόρτου εργασίας, δεν έχουν καταφέρει να διαχειριστούν την κατάσταση στο Τέξας.

Τέλος, νεκρός από αστυνομικά πυρά έπεσε την Πέμπτη ο 46χρονος Γκονζάλο Λόπεζ, ο οποίος δραπέτευσε στις 12 Μαΐου από σωφρονιστικό κατάστημα του Τέξας. Ο Λόπεζ εισέβαλε σε σπίτι στην πόλη Τζούρνταντον και δολοφόνησε έναν ενήλικο και τέσσερα παιδιά, κατά την περίοδο που κατεζητείτο από τις Αρχές. Τα θύματα είχαν, μάλιστα, φτάσει την Πέμπτη στο σπίτι που χρησιμοποιούσαν για τις διακοπές τους, και δολοφονήθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Προσπαθώντας να διαφύγει από τον αστυνομικό κλοιό, ο Λόπεζ, οδηγώντας το αυτοκίνητο που είχε κλέψει από τα θύματά του, έπεσε σε δένδρο, βγήκε έξω και άρχισε να πυροβολεί προς τους αστυνομικούς, για να πέσει τελικά νεκρός από τα πυρά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT