Σε έκτακτη διατροφική ανάγκη το Τσαντ

Σε έκτακτη διατροφική ανάγκη το Τσαντ

Σε αυτό το εφιαλτικό καλοκαίρι που αρχίζει για τις φτωχότερες περιοχές της Αφρικής, το Τσαντ έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της εκτόξευσης της τιμής των τροφίμων.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτό το εφιαλτικό καλοκαίρι που αρχίζει για τις φτωχότερες περιοχές της Αφρικής, το Τσαντ έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της εκτόξευσης της τιμής των τροφίμων. Οι αυξήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζουν εδώ και μήνες τον πληθυσμό της χώρας, ενώ το βασικό νοσοκομείο που δέχεται υποσιτισμένα παιδιά σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα τις εισαγωγές, λόγω υπερβολικής πληρότητας.

«Κηρύττουμε έκτακτη διατροφική ανάγκη», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας, Μοχάματ Ιντρις Ντέμπι Ιτνο την Παρασκευή. «Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό μας αυξάνεται». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού του Τσαντ, μπορεί να χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια φέτος. Παραδοσιακά, οι δυσκολότεροι μήνες για τη διατροφή του πληθυσμού ήταν οι καλοκαιρινοί, αλλά φέτος οι δυσκολίες άρχισαν ήδη από τον Φεβρουάριο.

Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας μπορεί να χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια φέτος.

Στην πρωτεύουσα Ντζαμένα το νοσοκομείο που δέχεται παιδιά στο τελικό στάδιο του υποσιτισμού, με μέγιστη δυναμικότητα 60 κλινών, έκλεισε τις πόρτες του στις απεγνωσμένες μητέρες όταν τα νοσηλευόμενα παιδιά έφθασαν τα 130. «Είναι μια πολύ ανησυχητική χρονιά», είπε στην εφημερίδα Λε Μοντ ο επικεφαλής της κλινικής Ουσμάν Αχματ Μαχάματ. «Τα προηγούμενα χρόνια, η αποκορύφωση των εισαγωγών ήταν την εικοστή εβδομάδα του έτους, στην περίοδο της ξηρασίας. Φέτος ξεκίνησε από την έκτη εβδομάδα».

Το Τσαντ, νότιος γείτονας της Λιβύης, καταλαμβάνει την 186η θέση στον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ, μεταξύ 189 χωρών. Το 2021, ένα σακί καλαμπόκι τριών κιλών κόστιζε 500 φράγκα Κεντρικής Αφρικής. Σήμερα κοστίζει 800, το λάδι έχει αυξηθεί 65% και η τιμή του ψαριού έχει διπλασιαστεί. Οι χειρότερες συνθήκες επικρατούν στην πρωτεύουσα, όπου το ποσοστό υποσιτισμού φθάνει το 10,3%. «Στην ύπαιθρο κάποιοι τα βγάζουν πέρα καλλιεργώντας ένα μικρό κομμάτι γης», εξήγησε στη Μοντ η επικεφαλής της οργάνωσης Alima, Κλοντ Κιανγκαλά. «Αλλά στην Ντζαμένα οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί παρά τον πληθωρισμό. Οταν δεν υπάρχει τίποτα φαγώσιμο, δεν υπάρχει τίποτα φαγώσιμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή