Τζόνσον: «Λαβωμένος νικητής» και αντιμέτωπος με αυξανόμενη δυσπιστία

Τζόνσον: «Λαβωμένος νικητής» και αντιμέτωπος με αυξανόμενη δυσπιστία

Ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικές αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την ικανότητά του να κυβερνήσει τη χώρα σε μια περίοδο οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να ενισχύσει την αποδυναμωμένη θέση του στην εξουσία, αφού επιβίωσε της πρότασης μομφής εναντίον του, η οποία ωστόσο επανέφερε στην επιφάνεια την περιορισμένη υποστήριξη προς το πρόσωπο του μέσα στο διχασμένο Συντηρητικό κόμμα και οδήγησε σε σημαντικές αμφιβολίες για το αν μπορεί να παραμείνει για πολύ ακόμα στην εξουσία.

Το γεγονός και μόνο ότι η ψηφοφορία έλαβε τελικά χώρα, ενέτεινε τις ανησυχίες ότι ο κάποτε δημοφιλής Τζόνσον έχει πάψει να χαίρει της εκτίμησης των ψηφοφόρων.

Επιπλέον, το γεγονός ότι το 41% των Συντηρητικών ψήφισαν εναντίον του, είναι κάτι που θα οδηγούσε τους περισσότερους πρωθυπουργούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραίτησης.

«Δεν τελείωσε»

«Δεν τελείωσε», λέει ο Φίλιπ Ντουν, βουλευτής των Συντηρητικών που ψήφισε εναντίον του Τζόνσον. Με τον Τζόνσον όμως να δεσμεύεται να «συνεχίσει τη δουλειά του», το τέλος του παιχνιδιού δεν θα έρθει σύντομα.

Ο Τζόνσον δεσμεύτηκε την Τρίτη να επικεντρωθεί σε «αυτά που έχουν σημασία για τον βρετανικό λαό», τα οποία – όπως είπε – είναι η οικονομία, η υγειονομική περίθαλψη και το έγκλημα.

«Μπορούμε να τραβήξουμε μία γραμμή σε αυτά που οι αντίπαλοί μας θέλουν να συζητήσουν» και «να πάμε τη χώρα μπροστά», είπε στο υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο, ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη δυσπιστία σε ό,τι αφορά την ικανότητά του να κυβερνήσει τη χώρα σε μια περίοδο αυξανόμενων οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής, φανέρωσε επίσης βαθιά χάσματα μεταξύ των Συντηρητικών, περίπου τρία χρόνια αφότου ο Τζόνσον οδήγησε το κόμμα στη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του εδώ και δεκαετίες , κάτι που αποτέλεσε την κορύφωση μιας πολιτικής καριέρας γεμάτης σκαμπανεβάσματα. 

Πολλοί Συντηρητικοί ανησυχούν για την εντιμότητα και τη δημοτικότητα ενός πρωθυπουργού, ο οποίος στο παρελθόν επέδειξε μια εντυπωσιακή ικανότητα στο να αποφεύγει τα σκάνδαλα.

«Λαβωμένος νικητής»

Επιπλέον, πολλές βρετανικές εφημερίδες θεώρησαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως δυσάρεστη είδηση για τον Τζόνσον.

Η φίλα προσκείμενη προς τους Συντηρητικούς, Daily Telegraph, έγραψε: «Μια κούφια νίκη διχάζει τους Συντηρητικούς». Οι Times απεκάλεσαν τον Τζόνσον «λαβωμένο νικητή», ενώ η αριστερή Daily Mirror ανέφερε κατηγορηματικά: «Το πάρτι τελείωσε, Μπόρις».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κεντροαριστερό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών έχει το προβάδισμα. Ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις εάν οι Συντηρητικοί χάσουν τις έκτακτες εκλογές αργότερα αυτό τον μήνα για δύο κοινοβουλευτικές περιφέρειες, οι οποίες ανακοινώθηκαν όταν βουλευτές των Συντηρητικών αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω  ροζ σκανδάλων.

Παρ’ όλο που οι κανόνες του κόμματος απαγορεύουν μια νέα πρόταση μομφής για τους επόμενους 12 μήνες, αυτοί οι κανόνες είναι δυνατόν να αλλάξουν από ορισμένους βουλευτές οι οποίοι διευθύνουν μια σημαντική επιτροπή των Συντηρητικών.

Στο μεταξύ, τόσο οι σύμμαχοι όσο και οι αντίπαλοι του Τζόνσον αμφιβάλουν ότι θα παραιτηθεί οικειοθελώς. 

Ο Τιμ Μπέιλ, καθηγητής πολιτικής στο Queen Mary University του Λονδίνου, σημειώνει ότι είναι πιθανό ο Τζόνσον να «αντεπιτεθεί» με μειώσεις φόρων και άλλες πολιτικές με τις οποίες να συμφωνούν οι βουλευτές και οι υποστηρικτές του κόμματός του.

«Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι προωθεί, θα λέγαμε, πολιτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με μια προσωπικότητα», δήλωσε ο ίδιος. «Φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ότι ο κόσμος έχει στραφεί εναντίον του Μπόρις Τζόνσον συγκεκριμένα, και αυτό είναι που οδηγεί εν μέρει στην πτώση του Συντηρητικού κόμματος».

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή